Brno má novou školu elektronické hudby: Elmus

V pátek 28.května se v Brně otevřela nová producentská a Djská škola Elmus, kam jsme spolu s mojí kolegyní Nikol byly pozvané. Školu založila brněnská djská legenda Petr Hydrophonic Hudlík spolu s producentem Mycellem (vlastní jméno Petr Poláček). Škola se v nachází na ulici Kounicova, v samotném centru Brna. Po příchodu nám dveře do budovy otevírá Mycell a zve nás dál do prvního patra. První, co mě při vstupu do školy zaujme, je nejenom krásně nachystaný raut, ale i obří logo Elmusu na černém kulatém podkladu visící nad ním. 

Odkládáme s Nikol věci a dostáváme šampíčko do ruky na přípitek, když nás všechny vítá Petr Hudlík. 

Petr Hudlik

Škola Elmus byla založena po více jak půl roce usilovné spolupráce s předními brněnskými producenty a djs, s přáním učit žáky (nebo spíš lépe řečeno klienty) v oblastech hudební produkce, DJingu, songwritingu, ale i ostatních činnostech, kterými jsou například fotografování, střih nebo video-efekty. Kurzy jsou určené jak pro úplné začátečníky, tak i pro pokročilejší studenty. Dokonce si i můžete pronajmout počítač s programem na vlastní produkci.

Po přivítání a přípitku směřujeme do první místnosti, které dominuje obří elektronický klavír, dj pult a na stěnách visící pop artové obrazy se slavnými DJs. Za klavír usedá Joshua James Field, původem z Velké Británie, který se živí skládáním hudby pro film a reklamu.  Přívítá nás skladbou, která byla speciálně složena k příležitosti otevření školy. 

Poté se přesouváme do místnosti, která má kvůli akustice snížený strop, aby zde bylo možné pracovat se zvukem. Je zde několik výkonných počítačů, na kterých jsou nainstalovány programy na skládání hudby. Jedním z nich je Ableton, který zde bude učit James D, hudební producent původem z USA, který momentálně žije v Brně. James D, vlastním jménem Diego, momentálně spolupracuje s více než deseti světovými labely, kde vydává velmi úspěšné tracky, které ocenili umělci jako Monika Kruse, Deborah De Luca, Spartaque a mnoho dalších. 

Druhý program je FL Studio, který bude mít na starosti Sedliv (Ivo Sedláček). Ivo se věnuje skládání více než 10 let a o úspěchu jeho produkce není pochyb. Mezi aktuální počiny tohoto producenta patří například hit „Be There For You“, který má již přes 3 miliony streamů na Spotify, a jenž se stal součástí soundtracku k hernímu hitu Beat Saber. Za zmínku stojí také oficiální remixy pro australské duo Nervo, které dostaly ocenění Grammy. 

Jak se posléze dozvídáme, ve škole se nebude učit jen hudební produkci, ale také djing, který si vzal pod svá křídla úspěšný brněnský dj Květoslav Opletal, který vystupuje více než dvě dekády pod pseudonymem Andrea Fiorino.

V neposlední řadě musíme zmínit Mycella, který bude zastupovat roli hudebního ředitele a na jeho bedra tak padá odpovědnost nejen za kurzy Abletonu, které povede, ale i za celkovou organizaci ostatních kurzů a případnou jazykovou bariéru. Téměř 20 leté zkušenosti v produkci tohoto lektora ocenila řada světoznámých umělců jako např. Richie Hawtin, Dubfire, Popof a mnoho dalších.

Po celkové prohlídce školy se mi podaří přemluvit Hydrophonica k zodpovězení pár otázek.

Jak se vám podařilo najít tenhle prostor? 

Tohle bude znít trošku jako sci-fi, ale jelikož dělám v pojišťovně a mojí prací je pojišťovat brněnské budovy, tak jedna z budov byla tady tato. Takže tu budovu jsem znal, ale původně jsme hledali malý prostor, třetinový než je tento. No a jeden den se mi zdál nad ránem sen, že jsme sem s Petrem šli. No a na to konto jsem zavolal správkyni domu, kterou znám několik let, a ona mi řekla, že zrovna mají k dispozici místo a bylo nám ukázáno tohle. 

Chvíli jsme si dávali pro a proti vůči tomu co chceme dělat a nakonec vyhrálo pro. Jsme totiž v centru Brna, nemusí se nikam dojíždět, jsme v podstatě v okolí několika vysokých škol.

Kdo vám kreslil ty úžasné pop-artové obrazy?

Malíř byl Lukáš Pelikán, vynikající umělec, nejenže maluje, ale i tetuje, má vlastní tetovací salón. V době, kdy jsem tuhle školu zakládal, jsem se potkal s kamarádkou, která mi ukázala styly, které frčí ve světě. Upřímně, nikdy jsem se o umění nezajímal, ale ten pop-art mě doslova uchvátil. No a spojení pop-artu a to, že znám Lukáše, tak jsme se spojili a já mu dal zadání namalovat slavné DJs, aby to prostředí bylo inspirativní a bavilo. Věděl jsem, že to tu bude barevně jednoduché (černá a bílá) a ty obrazy mělu za úkol to trošku rozbít. 

A co mě řekneš k vašemu logu?

Logo vycházelo opět z pop-artu. Postaral se o něj Zdeněk Kaluža alias Sony Vega. Chvíli jsme se rozhodovali, do jakého formátu to dáme, a nakonec to vyhrála tady ta kulatá varianta, která tady tomu dominuje.

A proč Elmus?

Na to jsem šel po vzoru DAMU, JAMU, je to zkratka Electronic music school. 


Co se týče vašeho vybavení, to jste si kupovali nebo máte zapůjčené?

Kromě jednoho kávovaru je tady všechno naše. Stejnou otázku jsme dostali z mladé fronty, slečna se dokonce zajímala, kolik to vše stálo. 

Zmiňoval jsi, že oficiální začátek bude v září, ale nějaké kurzy budou probíhat již v létě.

Abych to upřesnil, my těch kurzů máme dohromady asi 16, ale jelikož teprve začínáme a nemáme ještě pořádné zkušenosti, tak nebudeme pořádat všech 16 kurzů naráz. Pro začátek se chceme postarat o pořádnou reklamu, marketing, a dávat o sobě vědět, co vlastně děláme. Co bych si přál, tak mít spokojené studenty, kteří budou produkovat svoji tvorbu u nás a budou nás dopuručovat. Jak se říká ústní reklama je nejlepší reklama. Takže kurzy teď budou nabíhat postupně, jednou za 14 dní vyběhne jeden. V září budeme mít program vypsaný celkově, kde se případní zájemci dozví cenu, s kým to bude probíhat a tak dále. K tomu máme připravenou video prezentaci, na které stále pracujeme. 

A prvotní myšlenka na založení DJ školy?

Hudba je pro mě celoživotní záležitost. Vzniklo to úplně jednoduše. Já mám doma studio, a když je čas, tak tam chodím vypnout. No a jednoho dne jsem požádal Petra (Mycell), aby mě něco naučil. A když jsem viděl, že mě za pár hodin vysvětlil něco na co já jsem nemohl přijít a jak mě posunul, tak jsem se ho zeptal, co jako dělá za práci. On povídá, že prodává v jednom obchodě a já mu na to, proč nejde učit profesionálně. Párkrát jsme se spolu sešli a nakonec si plácli. 

A na závěr, obligátní otázka. Jak se cítíš?

Ale jo, cítím se fajn, je za mnou dlouhá pouť, ale zároveň to teprve všechno začíná. Včera jsme s Petrem byli rádi, že jsme to dali nějakým způsobem do kupy, protože těch věcí a zařizování byla spousta. Vlastně věci, který nejsou zatím vidět, jako například psaní osnov ke každému kurzu. V pondělí budeme budeme spouštět naše internetové stránky. Jsem rád, že otevření je za mnou, a že se teď můžu věnovat víc rodině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *