Unuk: Rád bych se stal hudebním producentem

Dovolujeme si vám představit DJ Unuk, vlastním jménem Lhagvadorj Unubold, který se narodil v Choibalsanu v provincii Dornod. Rezidentního dje největšího mongolského klubu CHOCO Metropolis klub v Ulánbátaru. Ten od roku 2020 žije a studuje v Praze a u nás jste ho mohli slyšet v rámci projektu Garage Champions nebo v Pekelných dolech na akci s názvem Cube in hell. 

Kouzelná: Ahoj Unuk, předem bych ti moc chtěla poděkovat za rozhovor s naším hudebním serverem rave.cz a omlouvám se, že jsem se nedostala k přeložení dřív, přece jen to bude už nějaký ten pátek, co jsem ti otázky posílala. Pojďme na to, poprvé jsem tě viděla hrát na Garage Champions – Karnavel v Brně. Vzpomeneš si na to, jak se ti hrálo a co by jsi nám řekl o venue jako takové?
Unuk: Popravdě řečeno, bylo to mé první hraní na veřejnosti u vás v České republice. Nebo lépěji řečeno v zahraničí. Díky tomu jsem získal spoustu nových přátel a pro mě osobně to byla skvělá zkušenost. O místě můžu říct, že to bylo velmi jednoduché, ale zároveň cool.

Unuk & Jaqullin
Garage Champions

Odkud vlastně pocházíš a jak dlouho jsi v ČR?
Původem jsem z Mongolska, velkých stepí, věčně modré oblohy a mateřské země Čingischána. A tenhle rok je můj první, co jsem v Praze.

Dle Resident Advisor začala tvoje hudební kariéra v roce 2009. Jak vzpomínáš na svoje začátky a jak jsi se vlastně k elektronické hudbě dostal?
V roce 2009 jsem se úplnou náhodou dostal s mojí starší sestrou na Kazantip. Bylo mi v té době 15 let. Odjeli jsme na Ukrajinou na dovolenou. Pamatuji si, že mi tenkrát v hlavě utkvěl jeden track. Neznal jsem vůbec jeho název, ale pořád dokola mi hrál v hlavě. A právě tenhle track mě dostal k elektronické hudbě. Pokaždé, když jsem měl možnost být na internetu, snažil jsem se ten track najít, no a díky tomu jsem objevil spoustu dalších tracků, které mě zaujaly. Trvalo to 4 roky, než jsem ten track našel. Jmenuje se R -Tem – Voiceless.

R -Tem – Voiceless

V roce 2017 jsi se stal rezidentním djem v jednom z největších mongolských klubů CHOCO Metropolis Club. Co by jsi nám o něm řekl? Jaké akce se tam například pořádají?
CHOCO Metropolis Club se nachází v samém srdci Ulaabaataru, hlavním městě Mongolska. Můžete tam najít všechny typy akcí. Jsou zde 2 sály a salonek, který je více zaměřen na undergroundové věci. Druhý klubový sál je více zaměřen na komerční scény (komerční hip hop atd.). V rámci projektu Hennessy Artistry (Hennessy Artistry je exkluzivní hudební platforma určená pro pro podporu hudebních talentů) pozval klub CHOCO Metropolis mnoho zahraničních djs a umělců. Ale kvůli pandemii jsou nyní všechny noční kluby v Mongolsku zavřené.

V roce 2019 jsi se připojili k projektu Mongol Mix, co nám o něm můžeš říci?
„Mongol Mix Project“ je vlastně elektronická nahrávací společnost. Label založený v roce 2000. 

Původně fungoval jen jako label. Ale nyní jsem multižánrová agentura, podporujeme umělecké projekty, noční kluby, DJs. Podílíme se na organizaci různých eventů. Můžete najít spoustu elektronické hudby zapojené do aktivit a projektů z MMP.

Unuk – Cube in hell

Nyní žiješ v Praze, v čem je zde hudební scéna jiná než u tebe doma v Mongolsku?
Kvůli pandemii bylo vše zavřené hned poté, co jsem přijel do ČR, takže jsem místní hudební scénu moc nezažil. Ale teď se to zlepšuje, některá místa začínají znovu fungovat. Já doufám, že to tak bude pokračovat, a že budu moci prozkoumat více o místní hudební scéně, kultuře a lidech.

A co tvoje plány do budoucna?
Moje plány do budoucna jsou takové, že bych se rád stal hudebním producentem, chtěl bych sdílet svou vlastní hudbu a produkci s ostatními. Ale musím se ještě hodně věcí naučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *