Black Ops: Dohromady to může fungovat mnohem lépe

V sobotu se v brněnském EXIT klubu odehraje další pokračování trancové klubovky Trancextasy. Tentokrát jako headliner dorazí dlouho očekávaný Darren Porter a o kvalitní support se vedle rezidentních DJs postará také české duo Black Ops, za kterým stojí Jake Haley a ProggyBoy. Hraním i vlastní produkcí se snaží spojit dohromady trance a techno a s tímto docela novým stylem často zvaným driving techno jsou u nás naprostými průkopníky. V následujícím rozhovoru vysvětlují, jak to celé vzniklo a samozřejmě i mnohem víc.

Vyrys: Zdar borci, jak se máte?

Jakub: Čau! Já se mám skvěle, konečně začínají být dny trochu delší, to člověku vykouzlí úsměv na rtech, že ano? 🙂

Zdeněk: Ahoj, rozhodně si nemůžu na nic stěžovat a je fakt, že jaro už by mohlo přijít!

Jak jste oslavili příchod roku 2023?

Jakub: Já jsem ho proseděl ve studiu a pracoval na našem projektu.

Zdeněk: Já jsem ho prostěhoval do nového bydlení a na Kubu jsem myslel 🙂

Vím, že se znáte už dlouho, ale jak jste se vy dva vlastně potkali? Každý jste z opačné strany republiky.

Jakub: Tomáš Coastline mi předal kontakt na Zdeňka, když jsem mu jednou v backstagi říkal, že bych nutně potřeboval potkat někoho schopného, s kým bych mohl dlouhodobě spolupracovat na různých projektech a zbytek je historie. Tomáš měl skvělý odhad na lidi. 🙂

Zdeněk: Je to tak, nebýt tenkrát Tomáše, nejspíše by nevznikl náš projekt Black Ops, stage na B4L by vypadala jinak, možná by nebylo ani OneZoo Music a ani naše sólové projekty by nebyly takové jako nyní. Od doby, co jsme se poznali si, myslím, hodně ovlivňujeme životy.

Zdenda zmínil B4L. Společně jste už roky stagemanagery jedné ze stagí na největším tanečním festivalu u nás, Beats For Love. Jak jste se k tomu dostali? U Kuby jako Ostraváka je to minimálně lokalizací tak trošku nasnadě, ale co Ty, Zdendo?

Jakub: Já jsem dělal eventy s různými lidmi od roku 2013 a na jednom z nich jsem potkal Kamila (ředitele festivalu). Tenkrát jsem však nevěděl, že je ředitel festivalu 😀 Podělil jsem se s ním o svůj názor na první (právě proběhlý) ročník a řekl mu pár nápadů, co bych s tím ještě udělal. Kamilovi se moje nápady líbily a pozval mě na organizační meeting. Další rok byl takový oťukávací, ale od toho v pořadí třetího jsem už měl na starosti celou stage jak technicky, tak i s mezinárodním bookingem. No a v tom mi Tomáš hodil kontakt na Zdendu…

Zdeněk: Jak už bylo řečeno, spojil nás Tomáš a po prvním oťukávacím ročníku jsme s Kubou zjistili, že nám to nějakým zázrakem velice dobře funguje, byť to na první pohled může vypadat naprosto šíleně.
Já jsem původně z Plzně, ale “Beatsy” jsou prostě jedinečná akce a kvůli tomu mi vůbec nevadilo cestovat a nevadí mi to do dneška.

Když už se bavíme o „Beatsech“, jak to vypadá letos? Můžete ohledně vaší stage už něco prozradit? Krom jiných jsou venku jména Jody Wisternoff a Ilan Bluestone, u kterých se asi dá dost dobře tipnout, že v tom máte prsty, je to tak?

Jakub: Já prozradím, že se ve festivalovém line-upu objeví vůbec poprvé oficiálně i Black Ops!

Zdeněk: Což je asi ta nejdůležitější informace : ) Zatím to v podstatě vypadá tak, že jsme si s Kubou dali dost záležet na letošním line-upu. Stage má nové jméno, stylově je to hozené taktéž trošku jinak, než tomu bylo do nynějška. Nějakých 90 % jmen v line-upu Future stage jde tentokrát za námi, takže doufáme ve spokojenost.

Jsou to dva, tři roky, kdy jste se rozhodli založit společný projekt Black Ops a to nejen jako DJs, ale hlavně také jako producentské duo. Jak se tohle celé zrodilo?

Jakub: Já jsem od roku 2018 nesl v hlavě nápad na temnější projekt, který bude spojovat trance a techno (to byla doba, kterou ještě nedefinoval sound, který prezentuje např. Space 92 nebo T78). Nějak mi to zrálo v hlavě a když jsme v roce 2019 udělali track One More Lie, který vyšel v roce 2021 na holandském labelu Grotesque, tak jsme si řekli, že je načase souběžně s tím spustit i nový projekt. Já i Zdenda máme tak specifickou sadu skillů, že se parádně doplňujeme a oběma nám něco takového přišlo jako přirozený vývoj naši kariéry, který by bylo škoda nezkusit. Koneckonců jsme spolu už tou dobou pracovali přes 7 let na festivalu, magazínu, eventech i na hudební produkci.

Zdeněk: Jak říká Kuba, oba jsme velmi specifičtí v tom, jaké máme schopnosti. Plně si uvědomujeme to, jak se doplňujeme a že je v podstatě nesmysl se za tím vším hnát sólově, když to dohromady může fungovat mnohem lépe. Ať už bychom se bavili o managementu, nápadech na produkci, technickém skillu v produkci apod.

Oba mluvíte o tom, že každý máte jiné schopnosti a já bych řekl, že se odlišujete i stylově. Jméno ProggyBoy mám spojené s deephousem a progressive trancem a jméno Jake Haley zase s bigroomem a EDM. Dalo by se ale říct, že vás naopak vždycky spojovala hudební vášeň pro trio Above&Beyond?

Jakub: To je dobrý postřeh 🙂 Oba jsme jsme také začínali jako trancoví DJs. Jelikož byl ale Jake Haley od začátku projekt, který mi měl “platit nájem”, tak jsem přešel na EDM. Když pak ale přišel covid, pokračovat pod značkou Jake Haley mi přestalo dávat smysl.

Zdeněk: Spíš než Above&Beyond bych řekl, že to byla vášeň celkově k Anjunabeats, ale především tak nějak k různorodosti EDM hudby jako takové. Neradi to “škatulkujeme” a určitě jsme nikdy ani jeden nepatřili k těm, kteří zásadně přijímají jen určitý styl hudby. Je ale pravda, že v naší společné tvorbě jsou slyšet prvky ze zájmů jak ProggyBoye, tak i Jakea Haleyho. V čem se ale určitě lišíme, je obliba vokálů.

OK, takže když máte oba rádi Anjunu, proč je váš projekt Black Ops zaměřený spíše na tvrdší a temnější věci v rámci žánru driving techno?

Jakub: Ano i ne. Máme třeba rozpracovaný downtempo track, který zní jako vytažený ze hry Cyberpunk nebo jsme teď nahrávali vokál pro trochu deepovější věc na 124bpm. Tempo je nám jedno, chceme držet určitou temnou barvu, nádech konspiračních teorií a hlavně to musí být hratelné v našich setech. Hudební trendy se určitě budou neustále měnit a my hlavně chceme, ať to má danou “message”, která bude bavit lidi.

Zdeněk: Jak jsem říkal, je to určité spojení našich stylů do jednoho, který nás oba baví, ale zároveň tam opravdu dáváme prvky, které jsme jako takové měli v elektronické hudbě vždycky rádi.

Dá se i z názvu Black Ops vytušit, že je to pro vás něco tajemného nebo třeba rovnou guilty pleasure?

Jakub: Každý má svou temnou stránku, která občas vyplave na povrch, že ano? 🙂 

Zdeněk: Ten nádech tajemna je na celém projektu naprosto skvělý a jsme rádi, že to tak vidí i ostatní.

Máte vydané dva singly One More Lie a Emergency. Máte nachystáno už něco dalšího?

Jakub: Máme venku ještě dva neoficiální remixy na Arminovo “Need You Now” a cover “Love On The Real Train” od Fatum a spol. Na release čekají další 2 tracky, které určitě vyjdou ještě letos. Další 4 jsou v produkční fázi, kde nahráváme vokály apod. a rádi bychom je také dali ven ještě tento rok. Distribuce je pro nás jako pro Čechy strašný problém, tady nám neskutečně pomáhá Zdendův manažerský skill a naše znalost globálního trhu.

Zdeněk: Je toho spousta, co se potřebuje dostat ven, začínáme mít celkem “plný šuplík” a to je přesně to, čeho jsme chtěli během posledních dvou let dosáhnout. Jde nám především o to, abychom měli portfolio naší hudby a tím se mohli prezentovat dále.

Jak vlastně ta vaše spolupráce na produkci probíhá? Navštěvujete se v Praze, v Ostravě nebo tvoříte na dálku?

Jakub: Já jsem se před rokem přestěhoval do Prahy a donedávna jsem bydlel od Zdeňka cca 500m, takže jsme měli společné studio sessions velice často. Zjistili jsme ale, že nám neskutečně pomáhá, když má jeden z nás “čerstvé uši”. Zdeny pošle raw projekt v Abletonu a já ho dodělám. Nebo on přijde k mému rozdělanému projektu a začne v něm přehazovat elementy a tak podobně. Máme spoustu kreativních přátel, kteří také často přidají ruku k dílu. 🙂

Zdeněk: Nemá smysl si nic nalhávat, technický mastering za Black Ops je rozhodně tady Kuba. Produkujeme společně, ale ne vždy “vedle sebe”, je to spíše opravdu o tom, že se doplňujeme a ta “čerstvost” těch uší, ať už jednoho, nebo druhého, nám neuvěřitelně pomáhá a postupně jsme regulérně upustili i od týdenních srazů ve studiu.

Zabodovali jste i s dvěma videosety ze středověkého hradu a podzemního bunkru. Chystáte pokračování v nějaké další zajímavé lokaci?

Jakub: Děkujeme, byla to pořádná výzva. Máme nápad minimálně na jeden, dva další, ale letos to není úplně priorita.

Zdeněk: Není to priorita, ale už teď jsme začali něco vymýšlet 🙂 Dneska to není jen o hudbě, ale i o tom, jak je člověk vidět, jak se prezentuje a jak moc kvalitní má materiály.

No a jaké máte s tímto projektem plány? Kdybyste se zasnili, čeho byste s ním chtěli dosáhnout?

Jakub: My moc nesníme, máme přesně nastavený plán a na něm pracujeme 🙂 Občas je to těžší, než jsme čekali a v jiných věcech zase naopak lehčí. Jsme rádi, že máme skvělé mentory v Holandsku a USA, kteří nám pomáhají ten směr definovat. Je to ale dost tvrdá práce, co si budem, nic není zadarmo. Teď je naším cílem mít venku obstojný hudební katalog, který se bude líbit jak lidem, tak i dalším DJs. 

Zdeněk: Když se zasníme, nebude nám to připadat možné, my si opravdu spíš nastavujeme plán. Ve finále je to celé opravdu dlouhá cesta, která by měla jít podle nějakého plánu. Dejme tomu, že když bych měl cíl popsat jedním slovem, tak by to bylo: “zahraničí”.

Jak to teď máte s hraním? Chcete hlavně vystupovat společně jako Black Ops nebo i zvlášť jako ProggyBoy a Jake Haley?

Jakub: Já jdu 100% do Black Ops, Jake Haley se ještě někdy určitě vrátí, ale vnímám to tak, že si svých 15 minut slávy už užil. Zdenda to má trochu složitější 😀 

Zdeněk: Já jsem do konce roku 2022 šel cestou 50/50. Koncem roku 2022 jsem jako ProggyBoy zahrál na Transmission v zahraničí, rok předtím jsem otevřel Transmission v Praze – tohle byly dva sny, které jsem si chtěl splnit od mých 16 let. Mám splněno. ProggyBoy teď půjde rozhodně trochu stranou. Moc rád si jako Proggy zahraju na zajímavých akcích a každé pozvání, které přijde, moc rád zvážím, ale hlavní záměr je teď určitě projekt Black Ops.

No právě, Zdendo! To byl obrovský úspěch zahrát si na Transmission v Praze a pak i v Polském Gdaňsku. Tak povídej, přeháněj, jaké to bylo?

Zdeněk: Jak říkám, obě akce byly mým splněným snem a jen těžko se něco takového popisuje. Nervozita byla velká, ale moc mile mě překvapilo, jak mě publikum přijalo a jaká se vytvořila atmosféra na obou akcích už během mého setu. Obzvláště když jsem v Praze “přebíral štafetu” po Tomášovi Coastlinovi. Byl jsem rád, když jsem potom viděl reakce jak na set z Prahy, tak i z Gdaňsku.

V brněnském EXIT klubu zahrajete na akci, na které bude jako headliner Darren Porter. Co byste o něm řekli a co to pro vás znamená?

Jakub: Jak EXIT, tak Darren Porter jsou pro mě silné značky, které tady tak nějak celou dobu byly a já si vždycky přál se s nimi nějak propojit, teď jsem neskutečně vděčný, že se to stane 🙂 EXIT je neuvěřitelně příjemné místo na hraní se skvělou atmosférou a Darren je legenda. Mám rád jeho sety i hudbu, má takovou specifickou edgy-techy-uplift energii (nevím jak to popsat), která mě vždycky bavila 🙂 

Zdeněk: Darren je v podstatě legenda světové scény a má můj naprostý respekt za to, jak dlouho se na scéně pohybuje, jakou tvoří hudbu a jak dokáže korigovat svou kariéru. Těším se, až ho potkám. EXIT je naprosto skvělé místo na správnou “underground” akci – méně místa, tmavé prostředí – přesně na takových místech vzniká ta nejlepší atmosféra.

Bude to v rámci trancové klubovky Trancextasy, takže co si pro návštěvníky klubu chystáte?

Jakub: Dostalo se k nám, že naši trancoví fanoušci mají rádi přesně to naše pojetí hranice mezi technem a trancem, takže se budeme snažit to společně s nimi zase trochu posunout na další level 🙂 

Zdeněk: Určitě vyzkoušíme nové věci a moc se těším na to, že se v našem setu opět objeví o něco více naší vlastní hudby. Jak říká Kuba, pojedeme krásně na hranici techna a trancu a věříme, že si to všichni s námi užijí!

Na závěr se opět vrátím k tomu na začátku zmíněnému roku 2023. Co myslíte, jaký bude, co od něj očekáváte nebo co byste si přáli?

Jakub: Po tom, co nás všechny potkalo v posledních třech letech, si netroufám nic odhadovat. Přál bych si, aby se nám všem vrátil život do trochu předvídatelnějších kolejí.

Zdeněk: Naprosto upřímně? Byl bych rád, kdyby se toho v tomto roce příliš nestalo a tím myslím v měřítku světových událostí, za poslední roky toho bylo až dost. A co bych si přál? Přál bych si vidět naše tracky jako releasy na solidních labelech, tak uvidíme, jak to půjde!

Událost na Facebooku


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *