Festivaly v době Corony vol. 2

Pandemie corona viru je tu s námi už přes rok a její konec je zatím v nedohlednu. 

Jak se k tomuto staví zástupci předních hudebních festivalů?

Na to jak vidí situaci pro tento rok, co se během roku pandemie změnilo, jestli se připravují na festivalové léto a co by vzkázali svým fanouškům, na to jsme se zeptali v našem rozhovoru.

Unity Rage

Zdravíme redakci Rave.cz
Situace teď není pro pořádání eventů vůbec jednoduchá, natož v době, kdy se nemůžeme podívat ani mimo okres. My stále věříme, že se v létě budeme moci se všemi setkat osobně a doufáme, že případné podmínky pro pořádaní eventů budou přijatelné a ne nereálné.

Co se během roku u nás změnilo? Určitě se pro nás změnilo vnímaní celkově veškerých akcí. Měli jsme hodně plánovaných warm-up eventů, které jsme samozřejmě byli nuceni nechat v šuplíku. Dříve jsme se nejvíce báli, jestli nám vyjde počasí. Nyní se bojíme, jestli nám to situace vůbec dovolí.

Na festivalové léto se připravujeme. Letos chceme poprvé prezentovat unikátní stage design ke každé z našich stageí. Drum and Bassová stage letos dostala název Reaktor Stage a house/techno stage Dark Stage. Od obou názvu se bude i samotný stage design odvíjet, více asi zatím prozrazovat nechceme 🙂 Hudební program už máme připravený, současně vybíráme různé doprovodné aktivity, které by měly vyplnit odpolední program na louce. 

Fanoušci nás můžou podpořit svojí účastí na našem festivale. Stačí 24.7. přijet do Kralup nad Vltavou na louku za letním koupalištěm, kde Vás nečeká – vstupné, poplatek za parkování ani poplatek za stanování.
Bude zde na Vás čekat špička naší dj’ské scény, mnoho odpoledních aktivit, dobrý zvuk, dobří lidé a v neposlední řadě také my.

Už teď se na Vás moc těšíme.

Coal festival

U nás v COAL teamu vidíme situaci docela optimisticky, opravdu věříme, že situace bude obdobná jako v minulém roce, a to znamená, že za určitých omezení – 500 či 1000 osob, venkovní akce proběhnou. Případně za nějakých dalších podmínek, jako vstup s negativním testem nebo potvrzení o očkování či prodělaní nemoci COVID 19.

Moc se toho u nás v posledním roce nezměnilo, snad jen máme více času přemýšlet nad dalšími projekty. Akce, festivaly, hudba, kluby to nám všem určitě hrozně chybí a nemůžeme se dočkat až se začne situace vracet zase do normálu. Možná nám ta pauza ale prospěje. DJs si odpočinuli a začali dělat kvanta skvěle nové muziky, promotéři plánuji nové projekty, fanoušci budou hladoví za akcema. Myslím, že to bude fajn 🙂

Na léto se hrozně těšíme, věříme, že vše bude v rámci možností v „normálu“. COAL Festival chystáme podobně jako v minulém roce, v prvních vlnách prodáváme vstupenky pro 500 os na jednu stage, následně dle omezení/nařízení budeme přidávat druhou DNB stage a další vstupenky. Znovu budeme připraveni na případnou změnu termínu, která se nás bohužel týkala i v minulém roce. 

Budeme rádi když nás fanoušci podpoří tak, že si koupi vstupenky na festival s předstihem a moc nás potěší, když fanoušci přijdou na festival již v odpoledních hodinách tak jako tomu je na parties a denních festivalech v Holandsku na Ibize nebo jinde ve Světě. Máme skvělý areál u vody a největší radost by nám udělalo, kdyby jsme jej zaplnili v 15 hodin odpoledne. Samozřejmě budeme moc rádi za sledování našich kanálu a sdílení našich přispěvků! Děkujeme! 

Cube events

Po těžké a dlouhé zimě upíráme oči samozřejmě k létu. Na květen můžeme určitě zapomenout a doufáme, že by se v červnu mohlo začít pomalu rozvolňovat. Podle mého názoru je v červnu reálné očekávat akce pro
100 -300 lidí s negativním testem na Covid 19.

Co se během roku u nás změnilo?
Prakticky vše, sehnal jsem si dočasný job, při kterém připravuji plánované akce a dva nové projekty. Doba není lehká a stát nám nijak zvlášť nepomáhá. Nastane totální restart elektornické scény a my jsme ready. 

Na festivalové léto se připravujeme, máme v plánu tradiční akce jako Cube v Pekelných Dolech, 2x Cube Boat a přivezeme djku NUSHU na hrad Valečov. Také připravujeme alternativní menší akce v Praze, pokud by nám vláda dovolila pouze minimejdany. Chceme se potkat s fanoušky, společně si zase zatančit na zajímavých místech s jedinečnou atmosférou. O tom vlastně Cube je …

V zimě jsme pro naše fanoušky udělali stream z kostela, který opět oběhl půlku Evropy. Byl zdarma, a je volně k poslechu na Youtube kanálu Cube Events.

8.5.2021 chystáme další live stream a to z nádherného zámku Nové hrady. Bude opět zdarma, ale je tu možnost dobrovolného vstupného, tzv. virtuální vstupenky v hodnotě 200,- nebo 400,-kč. Moc si této podpory od fanoušků vážíme! 

Beats for love

Situace nevypadá růžově, ale věříme, že se za určitých podmínek festivalová sezóna podaří. Každopádně řešíme i nějaké alternativy pro případ, že by letošní, již jednou přesunutý ročník, nemohl proběhnout.

Co se během roku u nás změnilo?
Bohužel se toho moc nezměnilo vzhledem k stále trvající krizi spojené s koronavirem. Jsme ale optimisti a věříme v lepší zítřky.

Naše produkce pracuje tak, jako kdyby festival být měl, Nic jiného nám ani nezbývá, protože jsme si vědomi odpovědnosti k našim fanouškům. Kdyby totiž za nějakou dobu přišlo nařízení, že se veškerá opatření ruší, respektive festival může proběhnout, tak ho musíme mít co nejvíce připravený. Pracujeme tedy tak, jako kdyby festival měl být, byť si uvědomujeme aktuální situaci. 

Kdyby festival nemohl letos být, tak máme se všemi interprety předjednaný přesun na rok 2022 a počítáme i s tím, že by se platnost všech zakoupených vstupenek o rok prodloužila. Fanoušci tak určitě nemusí mít obavy o své peníze. Během léta navíc určitě chceme udělat několik parties v Dolních Vítkovicích v rozsahu, který bude v danou chvíli možný. Jsme ale stále optimisté a neskutečně se na všechny naše fanoušky těšíme. Zároveň jim mnohokrát děkujeme za neutuchající podporu!

Největší podporou je, že si i v této době stále kupují vstupenky na festival, byť samozřejmě v menším množství než bývá v tuto dobu zvykem. Další obrovskou podporou je, že si vstupenky loni ponechali a nevyužili nabízené refundace, za což jsme obrovsky vděční. No a pokud by chtěli festival podpořit ještě nějakým dalším způsobem, tak je určitě můžeme odkázat na náš e-shop, kde si můžou koupit něco pěkného na sebe: https://eshop.b4l.cz/cs/

Pop Messe

Festival plánujeme na 23. a 24. července. Neustále pracujeme s různými variantami, jak organizačními, tak termínovými. Nicméně v tuto chvíli stále počítáme s tím, že se festival v letošním roce uskuteční.  

Uplynulý rok a vlastně i současná doba jsou pro nás obrovskou školou improvizace, flexibility a adaptace. Pop Messe je sice nový festival, ale tým, který ho pořádá, má za sebou tisíce akcí. To se nám vrací v pozitivní odezvě jak od umělců, tak našich fanoušků. Umělci jsou vstřícní a fanoušci zase trpěliví. I díky tomu se z hlediska festivalu ze zásadních věcí změnila jediná, a to sice termín. Všechny další plány z loňského roku včetně line-upu stále platí a doznají maximálně kosmetických změn. Oproti původním plánům jsme navíc loni během dvou večerů uspořádali Pop Messe online, které bylo takovou malou lokální ochutnávkou toho, co chce Pop Messe do Brna přinášet. Reakce od fanoušků nás utvrdily v tom, že jsme se vydali správnou cestou.

Jestli se připravujeme na festivalové léto?
Ano, z týdne na týden se dle vývoje připravujeme na různé varianty tak, abychom tu konečnou mohli hned poté, co vláda prozradí, jak to s letními festivaly bude, fanouškům představit. Že kulturní akce uskutečnit lze, dokazují i první vlaštovky ze zahraničí, například ze Španělska, Nizozemska či Německa. I tam hledáme inspiraci. Ale uvidíme, co v létě vláda a epidemiologická situace umožní u nás.

A jak nás fanoušci můžou podpořit?
Trpělivostí, sdílením informací o festivalu a případně i nákupem vstupenek, které jsou stále k dispozici za předprodejní cenu 840 Kč. Těší nás, že všech tří zmíněných druhů podpory se nám dostává. Vstupenky téměř nikdo nevrátil, povědomí o festivalu i díky fanouškům roste a dokonce i v tomto koronavirovém období si sem tam někdo koupí vstupenku. To vše nám pomáhá zachovat si při další práci optimistickou mysl a už se moc těšíme, až se s fanoušky konečně potkáme naživo za Lužánkami.

Rosnička

Tak nějak jsme věřili, že po zkušenostech z minulého roku bude letní sezóna 2021 v suchu. Není tomu tak. Už je jasné, že velké festivaly se letos neuskuteční, ty menší včetně nás ale stále doufají, že budou moci proběhnout. S Rosničkou pro letošek počítáme, pro sichr ale stejně jako minulý rok přesouváme z konce června na konec srpna a to konkrétně na datum 27. – 28. srpna 2021. Myslíme si, že právě v červnu se to kolem restrikcí a podmínek bude lámat a klidný spaní je klidný spaní.

Co se u nás změnilo? Možná lehce hudební vkus? Většinu jmen, který na Rosničce letos v srpnu uvidíte, jsme totiž bookovali na konci roku 2019, tedy na původní Rosničku 2020. Od té doby ale uplynul více než rok. Kdybychom program sestavovali nyní, částečně by se lišil. S tím souvisí i zpomalení vývoje a růstu festivalu. To ale ve výsledku není vůbec na škodu.
Z osobní roviny se změnilo hodně. Kapsy máme prázdnější, život ale klidnější. 🙂

A jak nás můžou podpořit fanoušci? Přece na konci srpna přijet k rybníku!

A jestli je prostor pro malou reklamu, rád zde ještě uvedu jednu zajímavost. V rámci letošního ročníku jsme ve spolupráci se slovenskou nezávislou značkou Retart a ilustrátorkou Barborou Idesovou, která je mimochodem autorkou Rosnička plakátů pro ročníky 2018, 2019 a 2021, vyrobili limitka edici Rosnička peněženek. Tři dizajny, každý pouze o 20 kusech, dotisk nebude. Peněženku lze pořídit v kombu s dvoudenní festivalovou vstupenkou za 1337 Kč. Jsou fakt krásný!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *