7 důvodů proč navštívit Beats for Love

Blíží se největší taneční párty pod otevřeným nebem aneb za měsíc odstartuje další ročník největšího tanečního festivalu ve střední Evropě – Beats for Love 2024! Od 3. do 6. července se Ostrava a její průmyslový areál Dolních Vítkovic na 4 dny a noci opět stane jedinečným místem setkání desetitisíců tancechtivých návštěvníků a stovek účinkujících z celého světa. Teď si ale pojďme v sedmi bodech shrnout to nejzásadnější, co tento tuzemský svátek electronic dance music nabízí.

1. Hvězdný a početný line-up

Tím hlavním, proč zavítat na hudební festival, je samozřejmě hudba. A o tu se postará na naše poměry obrovské množství mezinárodních i lokálních DJs a hudebních projektů, kterých bude hodně přes čtyři stovky a pokud se započítají i všichni DJs na všech oficiálních afterparties, dostaneme se k neskutečnému číslu 512.

Z celé řady světových jmen bude hlavní hvězdou letošního ročníku francouzský hitmaker David Guetta, který je typickým představitelem „love or hate“ interpreta. Během své dlouhé kariéry se postupně stal naprostou globální megastar, získal dvě ceny Grammy, jeho hity denně rotují v rádiích po celém světě a fanoušků má všude mnohonásobně víc než hejterů, jelikož byl posluchači už počtvrté zvolen nejpopulárnějším DJem planety v prestižní anketě DJ Mag TOP 100 DJs. Zkrátka – v současné době je tím největším a nejlákavějším jménem, jaké můžete na taneční festival přivézt a BFL tým to stálo enormní úsilí a spoustu práce, aby ve vyjednáváních pro tento ročník po sedmi letech konečně uspěli.

Dalším velikým pořadatelským úspěchem je bezesporu zabookování švédského hudebního kouzelníka Erica Prydze, jež stojí za mnoha zásadními tanečními hity. Očividně se mu podařilo překonat strach z létání a tak můžeme doufat, že si v jeho setu vychutnáme třeba jeho legendární Pjanoo. Z kategorie splněných přání je i účast maskované ikony současné taneční scény Borise Brejchy nebo big roomového dua holandských „wéček“ W&W. Milovníky hitparád rozhodně potěší brazilský objev Alok nebo italský projekt Meduza a do Ostravy se také vrací Lost Frequencies z Belgie.

V posledních letech se stále větší popularitě těší zlámané beaty, které ani letos na Beats for Love nesmí v žádném případě chybět. Fanoušky drum&bassu přiláká celá řada DJs v čele s legendárním Andy C. Z UK dorazí také zbožňovaná dvojka Chase & Status nebo Delta Heavy.

Dalo by se takto pokračovat ještě dlouho, ale jednodušší bude si zobrazit flyer s kompletním obsazením v plném rozlišení.

2. Jedinečné místo

DOV aneb Dolní oblast Vítkovic je světově unikátní areál v centru Ostravy, kde se mezi léty 1828 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. Poté se postupně industriální komplex změnil na jedinečné vzdělávací, společenské a kulturní centrum s nadregionálním dosahem. A už podesáté se stane dějištěm největšího tanečního festivalu v srdci Evropy, jak se také Beats for Love říká.

Je úžasné, jak vysloužilému průmyslovému areálu dokázala kultura vdechnout nový život a lidem změnit pohled na něj. Genius loci je tu až skoro hmatatelný a snad každý návštěvník je tímto neskutečným místem naprosto ohromen. Hned při vstupu všechny ty věže, budovy, potrubí a obrovské vozy na kolejích vyhaslé a ponechané svému osudu každého člověka dočista pohltí a nepustí, dokud nedohraje poslední beat.

Tahle veškerá bývalá výstavba pak pořadatelům poskytuje i ryze praktickou výhodu, kterou s každým dalším ročníkem dokáží lépe a více využít při situování toho velkého počtu různě laděných stagí, aniž by se navzájem nějak rušily a zvukově bily. Je pozoruhodné, jak se zdejší plochy, budovy a různá temná zákoutí dají krásně proměnit v audiovizuální oázy radosti a muziky rozličných stylů.

Beats for Love ale není jen DOV, ale má dost výrazný význam pro město Ostravu i celé Ostravsko, festivalem doslova žije celý region, a proto se mu dostává dlouhodobé podpory města i kraje. V areálu během festivalu natrefíte na spoustu stánků se vším možným a většinou to jsou lokální prodejci, žije to i v oficiálních Love kempech a i jiná ubytování v okolí mají plno.

3. Žánrová rozmanitost

Techno, house, drum&bass, trance, progressive, EDM, hardcore, psytrance, reggae, breakbeat, electro a všemožné další subžánry všech těchto hlavních stylů. Zkrátka multižánrový svět elektronické taneční hudby se opět rozezní na 18 pódiích včetně klubových stagí oficiálních afterparties v celé své rozmanitosti, takže pokud by za vámi někdo přišel s otázkou, jaké hudební styly existují a kdo je reprezentuje, nejjednodušší odpovědí by bylo vzít ho rovnou na Beats for Love.

Hlavní a největší pódium věnované tomu aktuálně nejpopulárnějšímu z komerčního spektra EDM a D&B je samozřejmě obrovská LOVE stage, na které jako vždy v záři reflektorů odehrají hlavní světové hvězdy své velkolepé audiovizuální show a před mnohatisícovým davem ve skvělé a mnohdy až elektrizující atmosféře zazní na silném, kvalitním zvuku celosvětové hity. Těžko to popsat slovy, tohle se prostě musí zažít na vlastní kůži, oči a uši.

Velkou pozornost opět přitahuje D&B FORGE stage, protože posledních několik let je drum&bass asi tím nejžádanějším žánrem. Letos dorazí britské legendy a naprosté ikony zlámaných beatů Ed Rush a Friction, ale nebudou chybět ani současná zásadní jména jako Kanine, který po dvou letech zatopí pod vysokou pecí nebo duo Pola & Bryson z UK. A spousta a spousta dalších.

Náměstíčko už neodmyslitelně patří housu v jeho nejčistší podobě, tedy HARMONY HOUSE SQUARE stagi. Opět je na co se těšit, protože tu vystoupí pánové, jejichž legendární skladby by mohly být samy o sobě tou nejlepší definicí klasického housu. Prvním je slavný Američan Roger Sanchez, který se po dlouhých šesti letech vrací na místo činu. A tím druhým je polovina neméně slavného britského projektu The Shapeshifters. Krom mnoha jiných z UK přijede také jedna z nejuznávanějších house producentek a DJek současnosti Hannah Wants nebo Jess Bays, kteří předvedou naopak nový a svěží zvuk tohoto žánru.

Své místo si loni premiérově a s velkým úspěchem našla FUTURE stage, která reprezentuje to nejlepší ze současného soundu od trancu přes progressive a deep house po EDM a letos je její obsazení opravdu ve velkém stylu. Opět je namístě použití slova legendy, protože v trancu jimi bezesporu jsou, ať je to holandský průkopník Ferry Corsten, italská stálice Giuseppe Ottaviani nebo slavné duo Gabriel & Dresden z Ameriky, které se představí classics setu, v němž určitě zazní celá řada jejich největších hitovek. Novou trancovou krev zastoupí např. anjuňácký Estiva nebo britský bijec Will Atkinson. Naopak pomalejší a v posledních letech stále více oblíbenější a vyhledávanější melodické anjunadeep rytmy zazní od znamých jmen jako jsou třeba úspěšný ženský projekt Eli & Fur, pak Nox Vahn nebo Enamour z Ameriky, Španěl Dosem nebo nesmírně talentovaný Cristoph z UK a další.

Další velká a tradiční stage je TECHNO DOME, která bude hostit spoustu velkých techno jmen. Za všechny je to především americký Dubfire, což je zkrátka nefalšovaná legenda techno scény, jež vystoupí ve speciálním closing setu, který si sám vyžádal, takže už teď je jasné, že nás čeká smršť pořádného underground techna. Dalším zásadním jménem je rozhodně Len Faki z Německa aneb další legendární postava světového techna. Z Holandska dorazí vizionář a jeden z nejinovativnějších a nejoblíbenějších techno producentů současnosti Reiner Zonneveld, tohle bude nekompromisní jízda.

A pokud mluvíme o nekompromisní techno jízdě, EMPIRE stage to prostřednictvím hard style a hardcoru posouvá o mnoho levelů dál, o čemž všechny přesvědčí např. hardcore královna Miss K8. Na BFL se také vrací po pěti letech veleúspěšné holandské duo D-Block & S-te-Fan. Frenchcore kúru návštěvníkům naordinuje hvězdný Dr. Peacock a pořádnou syrovinu naservíruje aktuálně jedno z nejžádanějších jmen Adjuzt.

Pro širší záběr houpavých a zlámaných beatů tu bude ZION stage, která nahradí Reggae2Jungle a nabídne více live vystoupení než doposud. Z celé řady účinkujících rozhodně stojí za pozornost ostravský debut exkluzivního společného vystoupení legendárního MC Brother Culture z Velké Británie a Little Lion Sound ze Švýcarska, který je jedním z nejaktivnějších sound systémů v Evropě a v ČR ho čeká premiéra! Oba navíc patří mezi to nejlepší co aktuální světové reggae a dancehall music mohou nabídnout. Premiérově do ČR zamíří taky Maddy V, což je aktuálně nejlepší ženská DnB MC, která v roce 2022 a 2023 vyhrála tuto kategorii v anketě Drum and Bass Awards. Po dvou letech se také vrací jeden z nejdůležitějších zástupců světového raggateku Vandal.

Stylově ne úplně vyhraněné pódium bude FREEDOM stage, která nahradí electroswing & breakbeat, ale zároveň pojme více hudebních stylů než jen tyto dva. Parádní směsici electra a breakbeatu předvede známý DJ a producent Hardy Hard z Německa, dříve známý jako Hardsequencer. Velký ostravský debut si odehraje britské trio Gentlemens Club, které se zaměřuje na dubstep, trap, bass house, ale i další subžánry elektronické taneční hudby. Pořádnou nálož house, bass house a electro music potom přiveze francouzský Badjokes.

Pohoda, radost, letní a plážová atmosféra vždycky panuje na „písečné“ stage OBJEVTE VÍCE MUZIKY, které bude vládnout house music různých podob. Návštěvníky zaručeně roztancuje francouzský housový matador Antoine Clamaran nebo Dario Nuñez, který patří mezi stálice nejen španělské taneční scény.

Každoročně návštěvníky přitahuje i PSY stage s psychedelickou výzdobou a hlavně psychedelickými odnožemi nejen trancu a techna, ale nově také ostatních žánrů psychedelické a experimentální hudby. Od sousedů z Polska zavítá do Ostravy skvělý psy kouzelník CJ Art, jehož hudba je na pomezí psytrancu s prvky jazzu a funky. Z Itálie přiveze premiérově dvojka LsDirty neskutečnou nálož směsice psytrancu s reggae a dirty speed minimalem.

Novinkou bude čistě vinylová CAPTAIN MORGAN ROOTS stage, na které zazní během 4 dní čtyři hudební styly: urban, drum&bass, techno a house. Vystoupí a předvedou zde jednu z nejtěžších disciplín DJingu mimo jiné Josef Sedloň, X-Morph, Sayko, Orbith, Friky, Flux, Roman Hyde a další.

4. Jubilejní ročník

Festival Beats for Love letos slaví první kulatiny, je před námi už 10. ročník! V roce 2013 poprvé spatřilo světlo světa obří srdce, které se stalo symbolem nejen prvního ročníku festivalu Beats for Love, ale zůstalo s ním v aktualizované podobě až do dnešních dní. Teď si možná říkáte, že pořadatelé ty ročníky špatně počítají, ale tu číselnou řadu plnohodnotných festivalů přetrhly dva naprosto šílené roky 2020 a 2021 s koronou, kdy všechny ty limitované edice byly z tohoto pohledu tak nějak mimo soutěž. Nicméně to velké srdce BFL tohle všechno přežilo a v roce 2022 už zase v plné palbě přivítalo dlouho očekávaného Armina van Buurena a loňské devítce vévodila jména jako Tiësto, Hardwell či Deadmau5.

Od počátečního bláznivého nápadu festival Beats for Love s každým ročníkem rostl (ty striktně omezené coviďáky fakt nepočítejme) a nebude tomu jinak ani letos. Kulatiny je potřeba oslavit ve velkém stylu, takže všechny letos čeká famózní jízda s nejvyšším počtem zahraničních jmen v historii v čele s již zmíněným Davidem Guettou!

Plánovaný je také slavnostní průvod s obří mobilní pohyblivou konstrukcí, jakýsi alegorický vůz, který budou za ohňové show doprovázet tanečníci a performeři a to celé bude představovat mýtického, zatím ale neodhaleného tvora.

5. Charitativní přesah

Dalším, ale zdaleka ne posledním důvodem, proč navštívit festival Beats for Love, je jeho charitativní přesah. Dobročinné účely jsou již osmým rokem součástí akce, kdy Beats for Charity poskytuje podporu regionálním dobročinným institucím i jednotlivcům v jejich tíživé životní situaci. Za dobu existence Beats for Charity organizátoři darovali již více než milion korun těm, co to potřebují. Každoročně navíc vybranou sumu navyšují svým vlastním štědrým vkladem. Kromě toho v rámci charitativních projektů také darovali krev, pomohli při renovaci v domově důchodců, byli obdarovat děti vánočními dárky, pomohli pacientům z různých institucí i jejich pozůstalým. Festival se také podílí na podpoře rozvoje znevýhodněných osob – na scénách festivalu tak v minulosti vystoupili například neslyšící tanečníci, tělesně hendicapovaní DJs nebo nevidomý zpěvák.

6. Bohatý doprovodný program

Nedílnou součástí festivalu je také jeho bohatý doprovodný program, který jako každý rok zpříjemní návštěvníkům celou akci. Nebudou zde chybět již tradiční chillout zóna, energy zóna, kyslíkový bar, různé zábavné hry a aktivity jako stolní fotbálek, beerpong, ukázky parkourové akrobacie v rámci Urban zóny, nově také open zóna, kde budou mít návštěvníci po celou dobu konání festivalu příležitost zarapovat si s profesionály, lekce jógy, DJ škola, různé workshopy, konference Talking beats či face/bodypainting. Po celém areálu bude samozřejmě také rozmístěna spousta barů a stánků s různým občerstvením, doplňky, upomínkovými i exkluzivními merchandise předměty k jubilejnímu ročníku.
U hlavního vstupu do areálu bude také umístěna non-stop úschovna cenností a chargeboxy, tedy stanice sloužící k dobíjení mobilních telefonů či powerbank.

Snad nejvíce očekávanou novinkou letošního ročníku – a současně také jedinou platební možností je cashless systém, tedy možnost bezhotovostní platby, a to jak platební kartou, tak mobilním telefonem či chytrými hodinkami. V areálu bude možné si vybrat z bankomatů také hotovost, se kterou si pak lze za poplatek 100,- CZK zakoupit opakovaně dobíjecí anonymní kartu.

Stejný platební systém bude platit i v campu Love Village.

Jediné místo, kde se pak hotovost bude návštěvníkům vracet bude zpětný výkup kelímků.

Od příštího týdne bude také na Google Play i na App store ke stažení aplikace, v níž najdete veškeré potřebné informace, line-up, novinky a také mapu celého areálu.

7. Protože BFL jsou prostě pojem

Festival Beats for Love se umístil do TOP 10 elitních eventů v kategorii Best Major Festival prestižní ankety European Festival Awards za rok 2023. To by k tomuto bodu možná úplně stačilo napsat, protože je to jakési pomyslné razítko nebo třešnička na dortu za tou mnohaletou prací, kterou si celá BFL crew tvrdě odmakala.

Ono totiž získat jména z té nejvyšší ligy na pořád ještě relativně mladý festival kdesi na druhém konci České republiky daleko od zlaté Prahy není jen o penězích. Je sice hezké, že je dokážete sehnat a jste i ochotní za všechny ty Arminy a Davidy ty astronomické sumy zaplatit, ale bez nějaké přidané hodnoty vám jejich manažeři v nabitých kalendářích eventy po celé planetě ten termín jen tak nepotvrdí. Jsou za tím dlouhá a náročná vyjednávání, práce na dalším ročníku začínají okamžitě s koncem toho aktuálního, ne-li ještě dříve v případě těch největších hvězd.

A tým BFL tohle očividně umí, festival se dostal na mapu těch nejzásadnějších festivalů v Evropě, DJs si mezi sebou předávají ty nejlepší reference, organizátoři se snaží pořád vylaďovat vše k ještě větší spokojenosti návštěvníků, kteří se vrací rok co rok ve větším počtu, lidé si plánují volno dlouho dopředu a termín konání si s radostí zapisují do kalendářů. Pro DJs je velká pocta být součástí této obrovské akce a pro ty lokální je to to největší, kde se můžou prezentovat a ukázat se bez ohledu na jim určený čas v timetablu.

A protože se akce těší čím dál větší oblibě a návštěvnosti, kapacita VIP sektoru na hlavní Love stage se navyšuje na dvojnásobek. Přibude tak proto druhá vyvýšená VIP terasa, na kterou jsou opět v prodeji jak jednodenní, tak i čtyřdenní vstupenky.

A v neposlední řadě Ostravaci se prostě umí bavit a s nimi i spousta partypeople nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí, např. Poláci a Slováci tu jsou taky jako doma. No a právě atmosféra na tomto festivalu je opravdu pověstná široko daleko. Za všechny dva příklady. První, když na LOVE stagi sázel božský Fatboy Slim jednu pecku za druhou, přihnala se bouřka. Lidi ale v naprosté euforii v tom lijáku tancovali dál, blesky v dálce působily jako bonusové světelné efekty a podtrhovaly tu elektrizující atmošku. Sám Norman z toho byl nadšený a později to v rozhovoru vzpomínal. Druhý, když Deadmau5 loni během svého nadpozemského setu najednou vyskočil na DJ pult a komunikoval s tím obrovským davem. Joel, u kterého nikdy nevíte, v jakém je zrovna rozpoložení, po svém vystoupení s neskrývaným nadšením pořadatelům hlásil, že tohle už několik let neudělal, ale tady se prostě nechal lidmi najednou strhnout.

Dalo by se určitě najít ještě několik dalších důvodů, ale tohle jsou za nás asi ty nejstěžejnější. Takže -uvidíme se tradičně na začátku prázdnin 3.-6. července v Ostravě!!!

Událost na Facebooku

Webové stránky festivalu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *