Darkness Room Collective: Propojujeme generace starších s tou mladší

Pátek třináctého, pro někoho den plný smůly, pro Darkness Room Collective ale ideální příležitost k oslavě! Barthy, člen tohoto energického kolektivu, nám v rozhovoru přiblížil, jak si kluci připomínají první výročí svého vzniku a jak plánují oslavu ve velkém stylu. Bavili jsme se o vzpomínkách na první event, o tom, jak vznikl nápad založit tento kolektiv. Dozvíte se také, proč se rozhodl pozvat headlinera SVETEC, který se po šesti letech vrací do Brna a co pro ně znamená pátek třináctého.

Oslava bude plná tanečního hardtechna a schranzu a speciálně upravená stage ve stylu Boiler Room slibuje nezapomenutelný zážitek. Ať už si budete chtít vychutnat drink ve VIP chill out zóně nebo si zatančit do sytosti, čeká vás noc, kterou si nesmíte nechat ujít.

Dress code? All black, řetězy, harness, kukly – ukažte, jak temný je váš šatník! Co si Barthy plánuje obléci a jestli věří na pátek třináctého? To a mnohem víc se dozvíte v našem rozhovoru.

Kouzelná: Čau borci! V pátek třináctého oslavíte se svým eventem jeden rok od jeho založení. Za nás obří gratulace! Jak vzpomínáte na svůj úplně první event, který jste společně uspořádali?

Barthy: Díky moc! Upřímně, tehdy jsem ani netušil, že zvládneme první rok! První akce, jak to tak bývá, přinesla problémy, nedostatky, trochu zmatek, a taky menší ostudu. Naštěstí jsem to vyžehlil a dostál svému slovu. První event jsme datovali na 16.6.2023, takže už máme první rok za sebou, ale kvůli odkladu větší akce, která nás teď čeká, se oslavy prvních narozenin posunuly. Nakonec to hezky vyšlo i na oslavu mých narozenin, takže to všechno krásně zapadlo. Za ten rok jsme uspořádali 4 eventy – tři samostatné Darkness Room a jeden, kde jsme měli na starosti jednu ze tří stage na eventu Global Rave.

Za ten rok jsem nasbíral pár zkušeností, ale abych se stal zběhlým organizátorem/promotérem, ještě budu muset nasbírat hodně dalších let a chyb. Potřebujeme toho ještě dost pochopit a zlepšit.

Tohle mě ale fakt naplňuje a teď už mám kolem sebe pár lidí, sice taky bez zkušeností, ale s chutí a odhodláním. Společně všechno řešíme, vymýšlíme, skládáme se finančně na všechno, a tím, že to děláme z vlastních vydělaných peněz to není jednoduchý. To je něco, co musíme změnit, pokud chceme dál přivážet jména jako SVETEC nebo lepší. Ale jsme rozhodně na dobré cestě, a to i díky radám lidí, kteří vidí naši snahu. Jejich rady a drobná pomoc jsou pro nás hrozně důležité, a toho si dneska fakt cením.

Kdo ví, třeba za další rok budeme zase někde jinde. Věřím v postupný vývoj a progres. Děláme to s chutí a odhodláním něco změnit a pro komunitu něco vybudovat.

Co vás inspirovalo k založení Darkness Room Collective? Jaký byl hlavní impulz k tomu, abyste se spojili a vytvořili tento kolektiv?

Je to jednoduše uskupení DJů, mladých a talentovaných lidí napříč Evropou, a tím jsme u nás jedineční. BARTHY, T-VIRUS, KOBØV, DER ANWALT (DE), KRVZY (DE), ØDYR (HU) a další člen, který se k nám připojí právě 13. září 2024, kdy zároveň vystoupí – HERR BLAUBEER (DE). Všichni jsme milovníci schranzu a hardtechna a SVETEC je pro nás vzorem. Jsem rád, že i na začátku dokážu plnit sny a umožnit dalším nadějným DJům a producentům podporovat svůj vzor i za hranicemi.

Všichni se hraní věnujeme přes 3 roky, někteří i déle.

Hlavním impulsem pro mě bylo to, že trvale žiji v Německu, kde tohle běžně funguje na regionální úrovni. Collectivy mezi sebou jezdí, pořádají společné eventy nebo vystupují jako Collective vs. Collective, a to jsou vždy úžasné akce. Tady jsem nasbíral inspiraci pro všechno, co dělám v rámci Darkness Room, ale i pro svá vystoupení. K tomu patří i má DJ image (kukla, harnessy, do půl těla), která je s tím propojená a nemá nic společného s vyznáním nebo orientací. Samozřejmě, vše má své hranice a nic se nemá přehánět.

Proč jste se rozhodli pozvat na oslavu právě DJ Svetec? Co vás na něm jako headlinerovi nejvíce zaujalo?

SVETEC je pro nás legendou HT scény. Ať už jde o produkci nebo DJing, SVETEC je uznávaným DJem a producentem, který naprosto vystihuje naše motto: „Propojujeme generace starších s tou mladší.“ Propojit tyhle dvě struktury je občas složité a pochopitelně – starší žijí v tom, co bylo a mladí se snaží prosadit to nové. Ani jednomu to často není po chuti, ale to je v pořádku. Ta symbióza se najde, stačí jen mít chuť porozumět druhému a zjistit „proč.“ Výsledek se dostaví, jen všechno má svůj čas a já věřím, že to společnými silami dokážeme.

Pro mě osobně je SVETEC vzorem od té doby, co jsem ho viděl vystupovat společně s Golpem na eventu Awakenings 2015. To pro mě bylo inspirací k tomu, abych současný line-up poskládal právě tak, jak je. Nedokážu si představit, že by zde vystupoval SVETEC a my bychom nechali doma naši jedničku v HT, Golpeho. To by byla hloupost a pro mě je to jednoznačná volba.

SVETEC navíc v poslední době předvádí skvělé dynamické sety plné HT i schranzu, a to je naše parketa. Schranz je dlouhodobě odsouván na okraj žánru, ale své místo si rozhodně zaslouží. Má skvělé tempo, úžasné tóny a některé melodie už jsou nyní legendární. Na některé z nich se můžete těšit i v mém setu.

Co pro vás znamená hardtechno a schranz? Jak byste popsali svůj vztah k této hudbě a co vás na ní nejvíce přitahuje?

Jsou to dynamické a velmi zajímavé hudební žánry, které staví na rychlém tempu a výrazné basové lince, doprovázené různými tóny a melodiemi, z nichž některé už jsou legendární. Často bývají lidmi odsouvány kvůli jejich přílišné rychlosti, ale HT (hard techno) zažívá teď obrovský boom. HT DJů je jako hub po dešti, ale i tohle brzy skončí a vykrystalizuje se zdravé jádro.

Tyhle žánry jsou nabité emocemi a příběhem. Posluchače vtáhnou a nepustí, a ti, kteří jsou otevření a ochotní naslouchat, brzy zjistí, že tyhle styly mají obrovský potenciál. Jen potřebují svůj čas na zdokonalení. V Německu jsou teď tyto žánry nejžádanější a často mě při bookingu žádají o čistý schranz. Tady je schranz oslavován, zatímco u nás je odsouván a vytlačován styly jako techhouse, house a dnb. Ale jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. O tom je ta rozmanitost, kterou máme, a to je dobře. Vše jen potřebuje svůj čas.

Vstup na akci je povolen od 17 let, ale s omezením na konzumaci alkoholu do 18 let. Proč jste se rozhodli pro tento věkový limit? Jak důležité je pro vás vytvořit bezpečné prostředí pro mladší fanoušky?

Jak jsem řekl, naše motto je „propojujeme generace starších s tou mladší“ a chceme těm mladším ukázat kouzlo techno komunity, které jsem sám poznal a které mě přesvědčilo přejít na techno natrvalo. Opravdu mě nebavilo chodit na akce a být neustále ve střehu, jestli mě náhodou něco nezasáhne, protože někdo mladší rozlil druhému drink a kvůli tomu se už tahali před bar, aby si vyměnili pár ran. To v techno komunitě za celou dobu neznám. Navíc, lidé jsou tady přátelští. Když se vám nedej bože udělá špatně, vždy se najde někdo, kdo se zastaví a pokusí se vám pomoct. To jsou ty momenty, kdy si řeknete ano, jsem tady správně.

Proto dáváme prostor i mladším, aby zažili, jaké to je na podobném eventu v Německu. Tady potkáte i 15leté, ale nikdy je neuvidíte pod obraz nebo agresivní. Tady si váží pravidel a dbají na ně.

V případě jakýchkoliv problémů prosíme návštěvníky, aby vyhledali security a situaci jim oznámili. Security má právo takového člověka vyvést z klubu bez nároku na vrácení vstupného.

Náš event ctí pravidla: NO HOMOPHOBIA, NO RACISM, NO SEXISM.

Jakékoliv porušení těchto pravidel bude řešeno domluvou a následně vyhozením bez nároku na vrácení peněz.

Jaká byla Tvoje reakce, když jste zjistili, že vaše oslava připadá na pátek třináctého? Věříš na nějaké pověry, nebo je to pro Tebe jen další den?

Ono to je pátek 13.!? Wow, tak ode dneška to bude nejlepší den v roce, plný štěstí.

Na pověry nevěřím, věřím své mysli a sám sobě. „Co člověk živí, to roste,“ a „na co člověk myslí, to si přitahuje,“ takže si myslím, že tohle je jen o naší hlavě.

Dress code na vaší akci je „All black“. Co si plánuješ vzít na sebe? A připravujete si něco speciálního?

V posledních dnech jsme bohužel přišli o člena naší malé techno rodiny, otce naší kamarádky, Tátu Romana. Celý event jsme se tak rozhodli věnovat jeho památce a rozloučíme se s ním tak, jak by si přál – na RAVE, upřímně a od srdce. Připravuji speciální začátek setu na jeho počest, věřím, že to bude důstojné.

Dress code zůstává All Black – všichni v černém. Vemte si kukly, harnessy, řetězy, ženy se mohou inspirovat festivalovou módou. Vaše představivost, váš jedinečný outfit!

Letos bude stage opět ve stylu BOILER ROOM, ale s vylepšením – postavíme dlouhý mezistupeň, který umožní lidem být v těsném kontaktu s DJem. Poprvé také VIP vstupenky umožní přístup na horní pódium, což dodá našemu BOILER ROOM a celému eventu nový rozměr. Přibude i lešení, jaké jste mohli vidět na Global Rave, takže novinek je spousta.

Chceme, aby náš event ukázal, že Darkness Room má srdce a smysl. Děkuji všem, kdo se na tom se mnou podílejí. Přibral jsem pár kluků s chutí a odhodláním a až vychytáme mouchy a zlepšíme organizaci, věřím, že vytvoříme event, který v Česku nebude mít obdoby.

Těšíme se na vás v ENTERu a věříme, že ukážeme, že i kluci s odhodláním a bez milionů na účtech mohou udělat event, který vás chytne za srdce a zanechá krásné vzpomínky.

Zdraví vás BARTHY a děkuji Kouzelné za rozhovor a možnost sdílet zákulisní informace.

Ahoj v Brně, v nejlepší den na světě! Welcome to The Darkness Room world!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *