Lukysh rozjíždí v Elmusu nový kurz tvorby v Abletonu

Brněnská hudební škola Elmus od podzimu pokračuje s kurzem hudební produkce v Abletonu, který nově povede Lukáš Turek neboli DJ a producent Lukysh, jenž vydal vlastní skladby na renomovaných labelech jako třeba Euphonic, Enormous Vision. V následujícím rozhovoru prozradí, co se s jeho příchodem změnilo ohledně samotného kurzu, co je jeho cílem a co znamená pro něj osobně.

Vyrys: Zdarec Lukyne, jak se máš? Kde jsem Tě právě nachytal?

Lukysh: Ahoj! Pořád se něco děje, tak jsem se na chvíli konečně zastavil. Připravujeme nový release s Traintalks, v Elmusu rozjíždíme nový kurz a do toho se snažím stíhat i běžné povinnosti a radosti 🙂

Co dovolená? Byls už někde, nebo Tě ještě čeká mimo prázdniny?

Vybíral jsem si dovolenou jen na prodloužené víkendy, takže opravdovou dovolenou si chci užít až teď v září, ale konkrétní plán zatím nemám.  

Každopádně vím, že jsi byl ještě před létem pracovně ve Státech, můžeš prozradit víc? Co Tě tam během té služebky nejvíc zaujalo?

To byl moc super výlet! Primárně tedy pracovní, ale měl jsem možnost se podívat například do amfiteátru v Red Rocks, kde v minulosti vystupovaly některé mé oblíbené skupiny a ten zážitek je nepopsatelný. 

A teď zpátky do školy?

Tak trochu vlastně ano. Hudební školy Elmus jsem si všiml už před nějakou dobou a připadalo mi to jako dobrá příležitost se více propojit s místní komunitou producentů a DJs. Tehdy jsme se bavili o nějakém jednorázovém workshopu na hudební produkci, který bych tam mohl udělat. Ale mezitím se změnila situace a Petr (majitel Elmusu Petr Hudlík alias Hydrophonic) mě oslovil s nabídkou vést kurz pro Ableton, který by byl na celý semestr.

Takže se z Tebe od 1. října stane lektor. Jak se Ti to poslouchá, jak to vnímáš?

Vstupuju tím trochu do neznámých vod, ale zároveň se na to moc těším. Dělá mi radost, když můžu někomu pomoct a tak jsem si chtěl vyzkoušet, jak dokážu předat zkušenosti, které jsem za těch pár let hudební tvorby nasbíral ve svých projektech Lukysh a Traintalks

Co bude tedy Tvým posláním a s jakým záměrem jsi do toho šel?

Rád bych každého navedl na jeho vlastní cestu. Nechci, aby se z toho stal kurz, kde budu lidem ukazovat, jak dělám hudbu já. Ale chci rozšířit účastníkům možnosti, jak se realizovat. Zaměřit se na to, jak lépe poslouchat. Aby si každý lépe uvědomil, co mu imponuje na jeho oblíbené hudbě a dokázal ty prvky napodobit.

Jak bude ten producentský kurz probíhat? V minulosti ho vedl Mycell, zachováš jeho postup nebo nastavíš odlišný formát?

Zásadní změnou je průběh a délka kurzu, který bude proti původnímu několikadennímu workshopu rozdělen na 12 lekcí jednou týdně po dobu tří měsíců. Kurz je primárně zaměřený na Ableton, takže osnova se bude částečně překrývat, ale v dalších hodinách bych se rád zaměřil na techniky a workflow, které jsou aplikovatelné obecně pro jakýkoliv software. Ať už jde o kompozici, sound design nebo mixing. Taky záleží, jaká skupina lidí se sejde a podle toho bych chtěl náplň trochu přizpůsobit. Někomu, kdo hraje mnoho let na hudební nástroj nemá smysl vysvětlovat základy hudební teorie a můžeme se více zaměřit na produkci samotnou. Pro ostatní naopak může být důležité se u vysvětlení základních pojmů na chvíli zastavit.

V jakém SW a na jakém HW bude kurz probíhat?

Jak již bylo zmíněno, budeme tvořit v Ableton Live. Elmus má k dispozici i spoustu VST pluginů, kterým se určitě taky budeme věnovat (např. Diva pro syntézu, FabFilter pro mixing a mastering, apod.). Každý student bude mít k dispozici pracovní stanici s iMac, externí zvukovou kartou, sluchátky a Komplete Kontrol.

Bude producentský kurz nějak žánrově omezen nebo si troufáš na různé styly?

Nejvíc si asi odnese ten, kdo by chtěl tvořit elektronickou hudbu blízkou tomu, co tvořím já, tedy melodic house a příbuzné styly. Ale nechci kurz žánrově vymezovat. Rád pomůžu i někomu, kdo by chtěl dělat techno či drum and bass s tím, že rovnou přiznávám, že nejsem žádný guru těchto stylů. Většinu základních principů, kterým se budeme věnovat, to neovlivní. A specifika jednotlivých žánrů jsou podle mě spíše kreativní volby, nad kterými můžeme přemýšlet společně.

Proč by si zájemci o skládání muziky měli vybrat zrovna Tvůj kurz a školu Elmus?

Myslím si, že ten kurz je unikátní hlavně svým konceptem a tím, že je omezen jen na čtyři účastníky. To zajišťuje individuální přístup ke každému studentovi a zároveň dává možnost interakce se skupinou a myslím si, že tímto může vzniknout velmi zajímavá dynamika. Na internetu je samozřejmě spousta tutoriálů, ze kterých se dají čerpat informace. Ale hlavní hodnota Elmusu je právě v individuálním přístupu a možnosti okamžité zpětné vazby od lektora.

Jelikož se známe, tak vím, že se během Tvé producentské kariéry střídají různá období, kdy vydáváš tracky na labelech Kyau&Albert nebo Nory En Pure, nebo naopak hledáš motivaci pokračovat. Myslíš, že by Tě lektorství mohlo v tomto posunout a účastníci kurzu Tě v produkci zase dál nakopnout?

Jsem vlastně sám zvědavý, kolik mi během tohoto období zbyde času na vlastní projekty, protože samotná příprava na hodiny bude určitě náročná. Ale určitě by to mohl být i nový zdroj inspirace přesně, jak říkáš. 

Když se zasníš a představíš si ideální výstup absolventů tohoto kurzu, co vidíš? O čem sníš, když zrovna učíš?

Rozhodně bych měl radost z toho, když uvidím u studentů posun v tom, co jsou schopni tvořit. Pokud to nevzdají, bude je to dál bavit a třeba začnou pravidelně vydávat vlastní tracky. Výstupem kurzu má být první dokončený track. Sním o tom, že si ho poslední hodinu společně pustíme a plácneme si na to, jak je super, kam jsme se za těch 12 týdnů společně dokázali dostat.

A kde se vidíš Ty za pár let jako producent nebo DJ?

Ještě loni bych Ti vyjmenoval labely, kde bych chtěl vydávat. Jenže chvíli na to jsem úplně vyhořel. Uvědomil jsem si, že jsem si přestal užívat ten proces a že se ženu za něčím, co už pro mě možná ani nemá hodnotu. Takže můj cíl od té doby je, aby mě hudba už nikdy nepřestala bavit. Líbilo by se mi, kdybych si časem zahrál na akci díky vlastní tvorbě třeba jako jeden z headlinerů, ne jen jako support DJ. S Traintalks nás už takto oslovil jeden festival, bohužel to bylo ještě v době, kdy jsme měli jen jeden track :). Ale každopádně se to teď nezdá tak nedosažitelné.

Lukáši, díky za rozhovor a přeju Ti spoustu radosti v Tvé nové lektorské roli, ať se absolventům podaří vytvořit parádní skladby a věř tomu, že bych Tě moc rád viděl jako headlinera. 

Moc díky a ať se daří i Tobě!

Více informací o tomto kurzu: Ableton Live Start to Finish

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *