René Ablaze a Paul Rigel nejen o magii Spring of Trance

Pražský klub Nebe na Bělehradské se v sobotu 14. září promění v epicentrum trance hudby díky speciální edici Spring of Trance: White Edition. Tento večer přivítá českou premiéru nejen holandského matadora Rene Ablaze, jehož energie a vášeň pro trance jsou legendární, ale také polského talentu Paula Rigela, nyní žijícího ve Vídni, který se po delší pauze znovu vrací na scénu. Akce se přesouvá do horního prostoru Radosti FX, který se nachází na stejné adrese – Nebe. Celkem se na této výjimečné akci představí sedm DJů z pěti různých zemí, kteří vás provedou širokým spektrem trance žánrů – od progressive, uplift, tech trance až po psy trance. Tento exkluzivní dvojrozhovor vám přiblíží nejen plány našich headlinerů pro tuto nezapomenutelnou noc, ale i jejich pohled na současnou trance scénu.

Rozhovor s Rene Ablaze:

Jiří Hulínský: Prosím, představ se (kdo jsi v civilním životě nebo jestli se věnuješ hudbě na plný úvazek)
a popiš svoji hudební kariéru…

Rene Ablaze: Ahoj, jsem Rene Ablaze, vlastním jménem Rene Bos. Pocházím z Nizozemska, ale žiji s manželkou a dvěma dětmi v Německu, kousek od nizozemských hranic. Většinu času se věnuji hudbě a tvrdě pracuji pro svoji nahrávací společnost.

Co Tě přivedlo k hudbě? Jaké byly Tvé začátky a jak se Tvá hudební kariéra postupně vyvíjela?

Když mi bylo 14 let, začal jsem dělat mixy a podobné věci pro místní rádio a taky hrál na školních večírcích. Kolem roku 1986 jsem objevil undergroundovou house music a italskou taneční hudbu. V roce 1996 jsem na dovolené ve Španělsku dokončil a vydal svůj první track „Based On Acid“, což byl tvrdší trance.

Jaká byla první skladba, kterou jsi vytvořil (můžeš třeba sdílet i ukázku)?


Jsi součástí scény už mnoho let a zároveň stojíš za rodinou labelů Redux a Ablazing Records. Stále se podílíš na jejich řízení, nebo se soustředíš jen na Ablazing? Jaké máš plány s Ablazing do budoucna?

U Reduxu jsem hlavně v roli šéfa, mám skvělý tým, který se o vše stará. U Ablazing máme také velký tým, ale většinu věcí dělám já sám. A&R (výběr a řízení umělců) řeším s Frankem Waandersem, ale teď se nejvíc soustředím právě na Ablazing.

Jaké máš plány do budoucna – plánuješ nějaké sólové projekty nebo spolupráce?

Mám spoustu nových rozdělaných tracků a remixů. Příští týden vychází můj nový release, spolupráce s TH3 ONE, na labelu Vandit Records. Také jsem dělal remix pro klasiku od RAMa, která vyjde ještě v letošním roce.

Který track, který jsi vydal, považuješ za svůj nejlepší a proč?

Můj nejúspěšnější track byl zatím Rene Ablaze – Stealin Love na Spinnin Records a Rene Ablaze & Sarah de Warren – The One na Nocturnal Knights. Myslím, že „The One“ je můj nejlepší track, jelikož má skvělou melodii a úžasné vokály od Sarah.

Kdo Tě během let nejvíc hudebně ovlivnil na trance scéně a koho považuješ za nejvíce nedoceněného producenta?

Momentálně je v hudbě hodně vlivů z techna a zvuk z 90. let, spolu s mnoha remake verzemi. Pokud jde o nedoceněné producenty, napadl mě Robert Nickson. Miluju jeho věci a vždy je hraju ve svých setech. Ale je tu i hodně nových talentů, které se snažíme podpořit jak v Reduxu, tak v Ablazing.

Hrál jsi na mnoha prestižních akcích jako Luminosity, Nature One a mnoha dalších. Dáváš přednost velkým akcím nebo spíše menším a intimnějším klubům? A který event byl Tvůj nejoblíbenější?

Obojí má své kouzlo. V menších klubech máš bližší kontakt s publikem, což mě baví. Velké akce jsou taky super, ale je to jiné. Většinou jsi v zákulisí a s fanoušky se tolik nepotkáš. Luminosity je úžasná, protože i když je to velké, pořád máš hodně kontaktu s lidmi. Jednou z mých nejlepších akcí byla Ablazing Sense v březnu, kde bylo narváno a lidi byli naprosto nadšení!

S jakým hudebníkem bys chtěl spolupracovat?

Mám pár vyhlédnutých, ale dozvíš se to až časem. O těchto věcech nemluvím dopředu, musíš být trpělivý, ale určitě se můžeš těšit na velké spolupráce, haha.

Jaké máš další koníčky kromě hudby?

Od loňska mám nový koníček – když je pěkné počasí, vyrážím ven na lodi. Plavba je skvělý způsob, jak si odpočinout a užít si volný čas.

Naše párty je označována jako „white party“ na počest Sensation White. Pocházíš z Nizozemska, máš na tuto akci nějaké speciální vzpomínky? Je pro Tebe tato akce tak výjimečná, že jsi udělal remix jedné z jejích hymen, Cygnus X – Superstring? Nebo se Ti ta skladba prostě jen líbila?

Samozřejmě Sensation White znám, ale nikdy jsem tam nebyl. Letos jsem ale hrál na White Moon a to byla skvělá zkušenost. Co se týče Cygnus X – Superstring, je to prostě klasika! Moc se mi líbí a stále hraju svůj bootleg v setech, je velmi populární.

Co můžeme očekávat od Tvého setu na Spring of Trance? A máš nějaký vzkaz pro lidi, kteří se chystají na párty?

Můžete se těšit na mix nových bangerů, nějaké klasiky, pár bootlegů a trochu tech-trance. Bude to skvělá noc plná energie, tak si ji nenechte ujít! Těším se na vás všechny, je to moje první vystoupení v Praze, tak pojďme udělat z téhle noci nezapomenutelný zážitek!

Rozhovor s Paulem Rigelem

Jiří Hulínský: Mohl by ses nám představit (kdo jsi v civilním životě) a popsat svoji hudební kariéru?

Paul Rigel: Ahoj, jmenuji se Paweł Ziętkiewicz, známý také jako Paul Rigel. Nedávno jsem oslavil 33. narozeniny. Pocházím z Polska, ale od dubna 2023 žiji ve Vídni v Rakousku. Pracuji v IT sektoru jako vývojář v oblasti softwaru. Hudba mě provází už od dětství, jelikož pocházím z hudební rodiny. Od svých 7 let jsem téměř 9 let navštěvoval hudební školu, kde jsem se věnoval hře na klavír. V 15 letech jsem se poprvé seznámil s DAW studiem (Fruity Loops), které používám pro hudební produkci dodnes. V roce 2018 jsem na Univerzitě v Poznani absolvoval studium zvukového inženýrství, což jen podtrhuje moji oddanost práci se zvukem.

Co Tě přivedlo k hudbě? Jak začala a vyvíjela se Tvoje hudební kariéra?

Jak už jsem zmínil, hlavní vliv měla rodina. Trance jsem objevil v roce 2007, krátce poté, co jsem začal pracovat se svým prvním hudebním softwarem a svoji první skladbu jsem vydal v roce 2008. Tak to všechno začalo. Postupně jsem rozvíjel své dovednosti a získával zkušenosti.

Jaká byla Tvoje první skladba (můžeš třeba sdílet ukázku)?

Jistě, je to nejstarší věc, kterou jsem kdy vytvořil (pokud nepočítám některá dema, která ale nelze nazvat hotovými skladbami). Dodnes si přesně pamatuji den, kdy jsem ji vytvořil. Tehdy jsem byl opravdu šťastný a pyšný. Můžete si ji poslechnout zde:

Byl jsi dlouhou dobu klíčovou postavou uplifting trance scény. Po delší odmlce ses nyní vrátil s novým releasem na labelu Abora. Co Tě vedlo k tak dlouhé pauze a proč ses rozhodl znovu vstoupit na scénu? Můžeš nám o tom povědět víc?

Začínal jsem s progressive trance, ale můj kamarád Adrian (aka A.R.D.I.), který byl a stále je úspěšný v uplifting trance, mě postupně vtáhl do tohoto žánru. Od té chvíle mě uplifting trance zcela pohltil. V roce 2014 jsem však odešel ze scény, protože jsem se cítil nedoceněný a chtěl jsem se zaměřit na jinou hudbu, která tehdy slibovala větší úspěch. To ale nevyšlo podle představ.
Poté jsem objevil hardstyle a úplně jsem se do něj zamiloval. Rozhodl jsem se, že chci tvořit právě tento styl, ale trvalo několik let, než jsem dosáhl úrovně, se kterou jsem byl spokojený. Hardstyle mě naučil soběstačnosti. Komunita hardstylu si velmi zakládá na nezávislosti v produkci a odsuzuje ty, kteří kopírují práci ostatních nebo se spoléhají na ghostwriting. V tomto žánru jsem si vedl relativně dobře, ale i tam jsem se stále cítil nedoceněný. Nakonec jsem si uvědomil, že po celá ta léta mě poháněla spíše marnivá touha po úspěchu než opravdová láska k hudbě. Potřeboval jsem si od toho všeho odstoupit, znovu promyslet své cíle a najít zpět vášeň pro hudbu. A tak jsem se rozhodl vrátit ke svým kořenům a oživit původního Paula Rigela.
Když jsem dokončil první nové skladby, měl jsem pocit, jako bych se vrátil domů. Byla chyba odejít od trance? Možná ano, možná ne. Ale jedno je jisté – získal jsem cenné zkušenosti s produkcí, designem zvuku a mixováním, které nyní můžu plně využít. Jsem zpět a tentokrát už u trance zůstávám!

Jaké máš plány do budoucna?

V nejbližší budoucnosti se chci zaměřit na zefektivnění celého produkčního procesu. Na tom právě aktuálně pracuji vedle produkce nových skladeb. Mým cílem je dokončit jednu dobře znějící skladbu za druhou. Při tom vytvářím různé bouncy, presety, banky a efektové řetězce, aby se při práci na nové skladbě mohla veškerá pozornost soustředit na kompozici a strukturu skladby, nikoli na vytváření zvuků od nuly. Za ta léta jsem nashromáždil spoustu skvělých melodií a nápadů na skladby, které nyní čekají, až je dotáhnu do konce. To je můj plán. Doufám, že do konce roku budu schopen dokončit jednu skladbu každé dva týdny.

Jakou svoji skladbu považuješ za nejlepší a proč?

Je to hardstylová skladba, kterou jsem vydal pod pseudonymem Shockspears. Má silnou melodii, solidní kopák a orchestrální pasáž. Poslechněte si zde:

Kdo byl Tvůj největší hudební vzor v trance scéně a kdo je podle Tebe nejpodceňovanější producent?

Niklas Harding & Anders Mikkelsen alias Arcane. Jejich hudbu jsem objevil náhodou a právě oni mě přivedli k tomuto žánru. Poté, co jsem slyšel jejich skladby, jsem se rozhodl naučit se produkovat
takovou hudbu. Oni byli tou jiskrou. Za ta léta jsem měl mnoho dalších vlivů: Daniel Kandi, Marcus Schossow, Orjan Nilsen (starší tvorba), Leon Bolier, W&W, abych jmenoval alespoň některé.
Nejpodceňovanější producent je podle mě rozhodně Mark Dreamer. Je to kouzelník a jeho dovednosti
jsou neuvěřitelné.

S jakým hudebníkem bys rád spolupracoval?

S každým talentovaným hudebníkem, který mě může něco nového naučit.

Jaké jsou Tvé další záliby kromě hudby?

Pozorování bouřek. Nejsem sice lovec bouřek, ale rád bych se jím jednou stal.

Jak bys popsal typickou skladbu Paula Rigela?

Melodická, harmonická, rychlá, úderná nebo plynulá. Pečlivě vyvážená, co se týče kvality mixu. Jednoduchý, chytlavý motiv, ale ne příliš kýčovitý.

Co můžeme očekávat od Tvého setu na Spring of Trance? A máš nějaký vzkaz pro ty, co se
na akci chystají?

Můžete očekávat melodický uplifting set s několika mými novými skladbami. Budu se snažit dokončit
co nejvíce nových skladeb, abych je mohl pustit přímo na tanečním parketu. Samozřejmě zahraji i své oblíbené skladby.
Můj vzkaz: Užijte si to, vychutnejte si hudbu, nechte se jí unášet. Když mě potkáte, klidně se zastavte na pokec, jste vítáni. Pokud budete mít nějaké dotazy ohledně hudební produkce nebo čehokoliv jiného, rád vám odpovím.

Kdy: 14. září 2024
Kde: Nebe Bělehradská, Praha 2
Start: 21:00
Událost: Spring of Trance – White edition
Vstupenky / Presale: Spring of Trance – vstupenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *