Rozhovor s pořadatelem Galaxionu

Zkušenosti, tradice, korektní přístup a hlavně kvalitní muzika. To vše je pardubický event s názvem GALAXION. Zajeli jsme si s partou na všechny tyhle akce a nemůžem jinak, než doporučit. A protože další díl Galaxionu je za dveřmi, vyzpovídala jsem hlavního pořadatele Jana Klapku.

Mildred: Můžeš nám v krátkosti říct něco o historii Galaxionu? Jak vzniknul, kde je pořádán a kolik už bylo dílů?

Jan: Prvně to začalo potřebou udělat něco, kam by bylo možné zajít a aby se tam hrála dobrá muzika. Bylo to v letech 2014 – 2015, kdy byl celý svět pod vlivem minimalu. Konalo se tu pár akcí, které se profilovaly jako oldschool techno eventy, ale nebylo to ono.
Tak vznikla myšlenka oživit jeden z nej českých, legendárních klubů a to pardubický L- klub. Tehdy to bylo ještě pod hlavičkou Oldschool techno classics. Asi po půl roce vznikl druhý event a to už byl GALAXION. Vize byla dělat menší a větší párty souběžně. V té době nešlo dělat akce s novým technem alespoň tak, jak bychom chtěli, proto to byly ze začátku jen oldschool parties.
S tím, jak se techno postupně proubouzelo a bylo zase zajímavějším, nedával projekt OTC (Oldschool techno classics) smysl a zůstal jenom GALAXION, který kombinuje obojí. Primárně se naše akce konají na Pardubicku. V minulosti byl v jednání i jiný prostor, ale během pandemie z toho sešlo. Momentálně řešíme i další lokality, tak uvidíme. Následující GALAXION bude již osmý v pořadí.

Mildred: Kdo za Galaxionem stojí? Pořádáte i jiné eventy?

Jan: Generální ředitel jsem já, řeším většinu záležitostí. U zrodu stál také DJ Yess. V současnosti pomáhají dle svých časových možností i Honza Köhler a Lukáš Zeman.
Jak bylo zmíněno, pořádali jsme OTC akce. Honza má jinak svou vlastní párty ,,Ravenation“. Dá se říct, že si vzájemně v těchto dvou eventech pomáháme. Jinak mou profesí je pořádat další akce nejrůznějšího druhu, takže toho vlastně dělám hromadu.

Mildred: Jaká jména už jsme mohli díky Galaxionu slyšet?

Jan: Uf, těch už bylo! Nevzpomenu si asi teď hned na všechny, ale jednalo se vždy o opravdové PANY DJE a skutečné legendy (tady to slovo opravdu můžu použít 🙂). Jmenovitě to byli například CJ Bolland, Colin Dale, Daz Saund, Space DJz, Du’ArT, Simon Shurey, Misjah, Acidizer a mimo jiné i stvořitel techhouse – Trevor Rockliffe. Na Galaxionu se objevila také špička českého a slovenského techna jako Toky, Benco, Boss, Golpe, nebo třeba Kaisersoze. Dokonce se sem jeden z DJů v důsledku mého pozvání natrvalo přestěhoval z Anglie.
Mnohem zajímavější je ale sledovat, koho ještě uslyšíte! Nějaká jednání už běží a jsou to hodně zajímává jména, která tu ještě nebyla!

Mildred: Proč by měli lidi tvoji párty navštívit?

Jan: Ti, kteří už byli, tak vědí. Spousta z nich jezdí i přes půl republiky, což je pro mě největší možné ocenění a zároveň to zavazuje. Filozofie je od začátku taková, aby GALAXION prezentoval svou vlastní vizi a nenechával se bezhlavě strhnout módními trendy. Chceme prezentovat umělce, kteří opravdu v hudbě nebo v DJingu něco dokázali a stále si svou laťku drží. Na druhé straně to mohou být i nová jména, která nemají miliony fanoušků na sociálních sítích a platí u nich to samé jako u těch matadorů. Na naší akci je každý DJ jiný a každý hraje jinak. To je hned poznat a tím je večer pestrý, zajímavý a každý si přijde na své. Neznamená to, že bychom zůstávali v minulosti. Na Galaxionu uslyšíte i současný zvuk, ale ne ten nepěkný, komerční. Zároveň nezůstává opomíjen ani oldschool, ale pod tím si prosím nepředstavujte, že by hrály celý set jen ty ohrané „technohity“ .

Mildred: Bude blížící se edice něčím zvláštní? Plánuješ nějaké vychytávky, nebo překvapení?

Jan: Každá akce je si myslím zvláštní. Neděláme to každý měsíc, ale chceme, aby to byl takový malý pardubický techno svátek. Pak se můžou návštěvníci opravdu těšit. Určitě nej je, že se poprvé v České republice představí španělský DJ PEPO. Fandové ho moc dobře znají, ať už díky jeho produkci, která je místy až hardtechno, anebo díky jeho výborným setům a častému hraní s Cristianem Varelou.
Dále připravujeme novou edici merche, tak kdyby někomu na párty byla zima, máme pro něj řešení 😃 Samotný event pak posílíme hlavně po zvukové stránce. Těšte se, že to bude dobře vyladěné. A nakonec – překvapení nějaké bude, ale to až na akci.

Link na událost zde.

Link na vstupenky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *