Mozart pustil do světa další track 230 let po své smrti

V lipské knihovně nalezli během smejčení dvanáctiminutový vál, který složil Wolfgang Amadeus Mozart. Vytvořil ho prý kolem roku 1860, ještě před nástupem puberty. Nalezený zápis je kopií opsanou někým jiným asi o deset let později. Není Mozartem podepsaná, ale je na ní uvedený jako autor.

Čerstvá Serenáda v C, která dostala přezdívku “Ganz kleine Nachtmusik”, se skládá ze sedmi miniaturních vět pro smyčcové trio (dvoje housle a basa). Podle prohlášení rakouské neziskovky International Mozarteum Foundation naznačuje přípis „Wolfgangu Mozartovi“, že skladba pochází ze skladatelova mládí, protože teprve kolem roku 1769 začal ke svému jménu pravidelně přidávat „Amadeo“.

Vědci sebevědomě tvrdí, že nalezená skladba stylově zapadá do šedesátek 18. století, kdy bylo Mozartovi mezi deseti a třinácti lety. Ulrich Leisinger, vedoucí výzkumu nadace, řekl německé tiskové kanceláři DPA, že mladý skladatel později během své puberty již nevytvářel kousky co by zněly takto.

Nově objevená skladba se ale nejspíš zas tak rychle ikonickou nestane. Její studiová nahrávka ještě zatím není k dispozici a možnost ji slyšet měl tedy jen velmi úzký okruh lidí. Ale třeba se jednou dostane ven v MIDI a pak nebude nouze o covery a remixy :).

Kolik BPM má podle vás Serenáda v C? A má koule?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *