Techno Dome stage na Beats For Love láká hvězdným line-upem

Beats For Love. Tři slova, která jsou pro české milovníky elektronické taneční hudby něco jako posvátné zaklínadlo. Tři slova, která nejen pro ně znamenají svátek. Tři slova, jenž jsou synonymem  pro zábavu, tanec, nadšení a euforii. Tři slova, na něž se nejen desítky tisíc tancechtivých lidiček, ale také desítky DJs z celého světa těší celý rok už od chvíle, kdy doznívají poslední beaty toho ročníku předchozího.

Areál Dolní oblasti Vítkovic dodává celému festivalu nezaměnitelnou atmosféru a kouzlo. Díky velikosti, do jaké za těch deset let dorostl a samozřejmě díky počtu návštěvníků a účinkujících se pyšní titulem Největší taneční festival v srdci Evropy. V anketě Bass Awards za rok 2023 získal první místo v kategorii Nejoblíbenější CZ/SK outdoor event a byl také nominován v kategorii Nejlepší velký festival v anketě European Festival Awards za rok 2023.

Letošní jubilejní ročník nabídne celou řadu těch nejzvučnějších jmen elektronické taneční scény.
Pořadatelé si dali obzvlášť záležet na tom, aby byl tento rok line-up opravdu výjimečný a jména, která se na něm objeví jsou zárukou toho, že bude.

Na celkem 10 pódiích festivalu plus na následných afterparties vystoupí během 4 červencových dní celkem 512 umělců, a to z něj činí nejnavštěvovanější festival v Česku a největší žánrový open air festival ve střední Evropě.

Letošní ročník ale bude plný změn. Tou první a největší novinkou je bezesporu platební systém cashless, který bude striktně platit jako jediná možnost v celém areálu včetně kempu. Jediná možná úhrada hotovostí pak bude pouze za anonymní dobíjecí kartu, která bude následně sloužit jako platební po dobu konání akce.
Zvětšení areálu znamená více prostoru a pohodlí pro návštěvníky, více odpočinkových zón a větší komfort. Změn se také dočkají samotné stage, jejichž design bude vylepšený. A vylepšení se dočká také exkluzivní kolekce merche, tedy módních doplňků a oblečení.

Hudebně se festival řadí mezi multižánrové, uslyšíte na něm tedy v kategorii elektronická taneční hudba téměř vše, co se do ní řadí. My se však dnes zaměříme na stage s rovnými beaty, a sice Techno Dome by ČEZ.

První den, tedy středu 3. července, zahájí na techno stagei úderem 16. hodiny dvojice Din Jarryn b2b Patricio Strix, rodáci ze severní Moravy, jež stojí za projekty Alliance of Music a Blackout Radio CZ. Následovat je bude československá dvojice Aghi b2b Hypnos se svým nekompromisním pojetím techna. Po nich vystoupí slovenský Elsy aka Dogma, člen slovenského projektu Idem Na Techno. Po něm přijde na řadu Angličan Ø [Phase], otec labelu Modwerks, technický mistr underground techna a jeden z nejrespektovanějších a nejvlivnějších umělců tohoto žánru. Na scéně působí od konce 90. let. Jeho produkce je celosvětově uznávaná jako technicky dokonalá a díky svému inovativnímu přístupu a zálibě v experimentování s novými zvuky i technikami si vysloužil punc jednoho z nejtalentovanějších producentů techna. Jeho hypnotický a působivý set vás upoutá a vtáhne natolik, že nebudete moci odejít.
Dalším na řadě bude Portugalec Lewis Fautzi, DJ a producent, který žije technem, a to nejen ve své vášni pro produkci, ale také ve svém nepřetržitém studiu a vstřebávání umělecké formy ve všech jejích perspektivách. Fautzi své nápady a vize syntetizuje do svých vlastních zvuků, přičemž se drží základů, svých produkcí a scén, čímž vytváří skutečně magnetickou sílu, která osloví techno fanoušky všech přesvědčení. V jeho produkci jsou patrné Millsovské kosmické tóny, podzemní ozvěny temného Berlína, vliv britských průmyslníků a zvláštní groove španělské scény, ale vše má jakýsi definitivní punc Lewise Fautziho. Vyspělost a hloubka jeho výstupů a uznání jeho vrstevníků od samého počátku z něj činí jeden z nejžádanějších live-actů současnosti.
Úderem 23. hodiny se publiku představí španělka Adriana Lopez se svou bezchybnou technickou zdatností, kterou uchvacuje fanoušky již po dvě desetiletí. Je známá svou charakteristickou směsí fyzického, temného a syrového techna a její zvuk dosahuje dokonalé rovnováhy mezi silou a jemností, což dokazuje její velmi vkusný výběr tracků, při kterém se vyhýbá extrémům a přehnanosti.
Po Adrianě převezme otěže na techno stagi britský Dax J. Navzdory svému raketovému startu si zachoval svůj osobitý styl. Silně ovlivněn styly d’n’b, jungle a garage a umělci jako Andy C, Goldie a Bad Company začínal ve svých 15 letech, ještě v dobách studií jako DJ na pirátských rádiích. Školu pro svou zálibu zanedbával, načež z ní byl vyloučen. Později ale silně motivován tím, co tolik miloval, vystudoval londýnskou univerzitu v oboru zvukového inženýrství a po pobytu na Ibize našel zalíbení v technu a 4/4 beatech, což mu ukázalo nový směr. Založil vlastní nahrávací společnost Monnom Black se sídlem v Berlíně a díky svému podání nekompromisního a syrového techna se stal celosvětově uznávaným a vysoce ceněným DJem a producentem.

Druhý den, tedy čtvrtek, 4. července odstartuje hudební produkci dvojice Ottum v b2b setu s JuVim, známí mimo jiné z působení v ostravském klubu Fabric či z HouseGen rádia.
Po nich nastoupí slovenská DJka Kristy Jay. V roce 2014 její kariéra odstartovala vítězstvím v show EOYC (End Of Year Countdown) v jednom z nejpopulárnějších trancových radií, Ah.fm . Trance je její celoživotní vášní a rozhodla se mu tak věnovat naplno.
Stage zůstane i nadále pod ženským velením, protože po Kristy Jay vystoupí Adriana Hranáčová, DJka, která na scéně působí od roku 2012. Slyšet ji můžete převážně na domácí půdě, ale má za sebou vystoupení na Slovensku, v Rakousku, Norsku nebo v Chorvatsku. Je rezidentkou pražského klubu Epic, kde vystupuje pravidelně na nocích EPIC IN THE DARK. Pravidelně také hrává v pořadu Dance Exxtravaganza na rádiu Evropa 2, kde působí od roku 2016. Adriana sama sebe neřadí do žádného konkrétního stylu a její sety se pohybují od 116 BPM nahoru.
Dámskou jízdu pak ukončí Denysa v B2B setu s Jaqullin. Denysa, rodačka z Ostravy se díky svému talentu a vlohám pro precizní mixy a skvělou selekci tracků umístila na 3. místě v kategorii Techno DJka CZ/SK v anketě Bass Awards za rok 2023. Neméně známá Jaqullin, rodačka z Brna proslula svým osobitým přístupem a živou komunikací s publikem a dnes pravidelně vystupuje v klubech po celé ČR. V kategorii Techno DJka CZ/SK v anketě Bass Awards za rok 2023 se umístila na druhé příčce.
Argentinec Nicolas Taboada se fanouškům představí úderem 22. hodiny. Ovlivněn Adamem Beyerem, Svenem Väthem, Richiem Hawtinem nebo Ericem Prydzem se podílí na formování underground techno scény svými releasy na labelech jako Drumcode, Unrilis, Prospect nebo Hypnostate & Factory 93. Jeho letošní EP s názvem Future je atmosférické a náladové a každý si v něm najde to své.
Jako další vystoupí Angličwn Eli Brown, v současnosti jeden z nejvyhledávanějších a aktuálně také nejprodávanějších producentů na Beatportu. Svou zálibou v inovování a experimentování si získal přízeň fanoušků po celém světě a i nadále upevňuje svoji pověst jednoho z nejinovativnějších a nejprogresivnějších DJů a producentů taneční scény.
Jedním z nejočekávanějších je bezesporu následující Holanďan Reinier Zonneveld. Svou lásku k tvorbě hudby pomocí syntezátorů objevil již v dobách svých studií. Proslul zejména svými strhujícími live vystoupeními, díky kterým již procestoval celý svět, přičemž vlivy a zkušenosti získané během těchto cest mu slouží jako neustálý zdroj inspirace. Jeho label Filt on Acid, který ualožil v roce 2017 se těší stejně nemalé oblibě. Tento label mu dává lnou tvůrčí kontrolu a slouží jako platforma pro jeho široký pohled na hudbu. Jeho produkce má záběr od hlubokých melodických tónů po dunivé a úderné acid techno. Reinier zcela zásadně ovlivňuje současnou globální techno scénu svou unikátní produkcí a živými sety. 
Jako poslední se ve čtvrtek představí Klaps, skutečný nadšenec elektronické taneční hudby známý pro svou energickou produkci. Získal si podporu od několika předních jmen v oboru, jako např. Pan-Pot, Dubfire, Luigi Madonna, Charlotte De Witte. Se svou vlastní radioshow na Studiu Brussel, releasy na labelu Filth On Acid a několika klubovými show po celém světě plní své poslání šířit svůj silný, acidem poháněný techno zvuk. 

Páteční odpoledne zahájí v 16:00 hodin na Techno Dome stagei Warphil. Tento veselý Brňák s talentem od Boha se s deskami a přehrávači snad již narodil. Mixovat totiž umí tak rychle, jako málokdo. Nezalekne se žádné výzvy a každou přijímá s pokorou sobě vlastní. Po dlouhých šesti letech se vrací zpět na místo činu a jeho pečlivá příprava je garancí toho, že si hodlá svůj opening set náležitě užít a že nenechá nikoho odpočívat!
Následovat ho bude další Brňák jménem MisHa, zakladatel projektu Ravin‘ a pořadatel eventů pod touto značkou. Vyznačuje se rychlým, úderným technem a v úzké spolupráci se slovenskou partou Techno Gang vozí jak do Česka, tak i na Slovensko zvučná jména současné techno scény. Programově se podílel na chodu brněnských klubů Perpetuum a Vibe a v současnosti Exit či Enter.
Po něm vystoupí Inkä, DJka, jejíž sety se vyznačují zvuky deep techna s industriálními a experimentálními prvky. Je členkou ostravského uskupení Alliance Of Music, jež si za poslání zvolilo spojovat lidi a kulturu s technem a vytvářet něco nového a zajímavého. Prozkoumávají podstatu samotného zvuku techna a snaží se zachovat underground jako takový.
Další člen Alliance Of Music, Ostravák Tøssi, vystoupí v 19:00 hodin. Našel se ve zvuku hypnotického techna, které má hloubku a atmosféru. Zároveň má rád i energetické raw techno s prvky groove. Svými sety vždy vypráví posluchačům příběh.
Ve 20:30 vystoupí slovenský Hasky, rodák z Karlových Varů avelký oblíbenec nejen českých fanoušků techna. Zakladatel TechnoGangu, mimo jiné také majitel a produkční bratislavského klubu Radosť velmi aktivně podporuje undergroundovou scénu na Slovensku a rád objevuje zajímavá nová jména, kterým dává šanci prorazit. Je pověstný svou láskou k tvrdým a surovým beatům, které „nakládá“ i za hranicemi Česka a Slovenska.
V anketě Bass Awards 2023 se umístil na 7. příčce v kategorii Nejlepší CZ/SK techno DJ, na 13. příčcce v kategorii Nejlepší CZ/SK techno producent a jeho klub se stal tím 8. nejlepším. A všechna tato ocenění si právem zaslouží.
Jako další se v Ostravě představí španělský projekt Linear System. Projekt se zaměřením na hypnotickou techno hudbu vznikl v roce 2020. Svůj jedinečný rukopis mísí se silnými basovými linkami,  sci-fi, ale zároveň chladnou atmosférou a šamanskými rytmy.
Ve 23:30 vystoupí Belgičan Border One. Na scéně působí od roku 2015, ale stále nepřestává být fascinován tajemstvím zvuku, které objevuje díky používání modulárního syntezátoru Eurorack. Jeho stylová vytříbenost, která je nepochybně výsledkem jeho hudební inspirace z mládí, kterou čerpal z klasických jazzových desek stejně jako z experimentální elektronické hudby, mu zajistila jednu z nejpřednějších pozic mezi LIVE vystoupeními, kdy své minimální sety skládá ze syntezátoru, sekvenceru a bicího automatu.
Zahraniční zastoupení pro tento den zakončí berlínský DJ a producent s kořeny v Turecku, Len Faki. Patří mezi nejvýraznější a nejžádanější umělce současné techno scény. Jeho zvuk se neustále vyvíjí, aniž by ztratil svou zářivou, jedinečnou energii a vášeň, které do svých setů vkládá. Jeho vystoupení jsou audio-vizuálním zážitkem, kdy nejen že hraje pro dav, ale spíše pro něj a s ním vystupuje. Od roku 2004 působí jako rezident legendárního berlínského klubu Berghain. Jako zakladatel labelů Figure a Podium podporuje a věří v úspěch mladých a nadějných talentů. Jeho labely, vydávající techno hudbu ve všech jejích aspektech, otevřené mysli a ve své bezpodmínečné vášni, stejně jako jeho produkce stále upevñují jeho status jednoho z nejinovativnějších a nejvšestrannějších techno DJů v oboru. Len nalézá stále větší potěšení v úpravách skladeb pro své DJ sety, aby vytvořil a rozvíjel svůj vlastní jedinečný zvuk.
Páteční noc uzavře dvojice Viper XXL & Golpe. Německo-české hardtechnové duo asi netřeba dlouze představovat, každému fanouškovi techna je více než jasné, že do toho říznou stylem, jaký je jim vlastní a nenechají nikoho na pochybách o tom, že není, kdo by tuto noc na Techno Dome stagei mohl zakončit lépe.

Pro tento rok poslední, tedy sobotní odpoledne odstartuje úderem 16. hodiny Callboy, ačkoliv žijící v Praze, tak stále Ostravák tělem i duší. Promotér, VIP runner, booking manažer, PR, marketingový a eventový koordinátor a samozřejmě také vynikající DJ, to vše v jedné osobě. Jakmile stane za mixem on, svým veselým a hravým setem si podmaní širé okolí. Stejně jako v profesním životě svým klientům, i v roli DJe svým posluchačům Callboy poskytuje služby té nejvyšší kvality.
Lucas Wirth, který vystoupí jako druhý, je rodák z Chomutova, který již v roce 2006 prošel tou nejlepší školou, a to školou gramofonů. První inspirací mu tak byly jeho pprvní vinyly od Moniky Kruse a Mr. Hertze. Jeho rozsáhlá produkce byla vydána na předních světových labelech, jeden, Avaken Records, také vlastní. Má bohaté zkušenosti a baví ho nejen techno, melodic techno a acid, ale také hardtechno.
Královehradecký DJ Miquel se na podiu představí jako třetí. Začínal jako houseový a trance až hardtranceový DJ, postupně se propracoval k technu. Založil label Licker Records a pustil se i do vlastní produkce, která sklízí úspěch i za hranicemi.
Subgate, který vystoupí od 20:30, patří mezi respektované domácí umělce na poli elektronické taneční hudby a svůj osobitý sound prezentuje na předních eventech a festivalech nejen v České republice, ale také v zahraničí. Proslul svojí zálibou v kombinování více hudebních žánrů a v roce 2015 se stal spoluzakladatelem labelu One Way. Jeho vlastní hudební produkce ho přivedla k účasti na live vystoupeních. Je také součástí projektu Creative Events a produkoval akce s řadou mezinárodních hostů. Od roku 2017 je také jedním z lektorů prestižní české produkční a DJské školy Musartedo.

Jako další se za mix postaví Němec The Reason Y, pro něhož je typická kombinace kreativity, vynalézavosti a intenzity  Hudba ho ovlivňovala již od útlého dětství. Během několika posledních let vypiloval svůj vlastní styl, aby zaujal publikum v jakémkoli prostředí bez ohledu na čas. Jeho zkušenosti a znalosti za mixpultem a také to, že byl i vášnivým raverem v davu, mu pomohly rozšířit a rozvinout jeho kreativitu také ve studiu. Jeho vlastní produkce rychle upoutala pozornost a zajistila mu tak účast na předních světových eventech.
Charles D, původem Ital žijící v Americe fanouškům předvede své umění půl hodiny před půlnocí. Kvalita jeho nezaměnitelného progresivního zvuku čerpá ze směsi zvuků syntezátorů a externích sekvencerů, které představují hybrid hypnotických tzv. arpeggio syntezátorových linek s temnými základními techno prvky. Jeho publikum si pravidelně může naladit jeho rozhlasovou show Synthesized Radio, kde se naplno projevuje jeho vytříbený hudební vkus. Vývoj jeho charakteristického zvuku nabírá na intenzitě s každým dalším releasem a vystoupením.
Předposledním účinkujícím bude Němec Michael Klein. Jeho jedinečný zvuk definují temné groovy basové linie, syrové přímočaré techno zvuky a experimentování se „šumem“. Nalezení „správného“ zvuku pro „správný“ okamžik je to, co dělá jeho produkci tak mnohostrannou. Je známý svými energickými a hypnotizujícími sety, které kombinují silné programátorské a mixážní dovednosti. Jeho silný manipulativní styl mixování ho odlišuje jako umělce a DJe, který vytváří pro každý okamžik něco jedinečného s tím „správným“ zvukem, který přivádí dav do euforie.
Jako poslední hvězda celého festivalu na Techmo Dome stagei vystoupí íránský Američan Dubfire. Jeho elán, talent a intuice ho zařadily do nejvyšší třídy umělců elektronické hudby na světě, od globálního úspěchu v komerční sféře až po stejné úspěchy i na undergroundové scéně. Tuto pozici v oboru si udržuje svou neústupnou pracovní pílí a odhodláním inovovat, vyvíjet se a bavit. Ve své legendární „dubfire:live HYBRID show“ se věnuje zkoumání zvukové a vizuální technologie. Dubfireovy výtvory dokonale ukazují jeho hudební obratnost a hloubku sluchových znalostí. Jeho koncept živého vystoupení HYBRID ohromuje publikum od svého debutu na ADE v roce 2014 po celém světě. HYBRID prezentuje symbiózu člověka a stroje a noří se do sfér vědy a techniky a jejich spojení s hudbou. S více než dvěma desetiletími zkušeností Dubfire nadále posouvá hranice a vyzývá sám sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *