Svojšice slaví 20 let!

Festival Svojšice je již po několik let zásadní součástí festivalového léta. Přestože oficiální dvacáté narozeniny proběhnou až příští rok, dali jsme dohromady s pár DJs, fotografů a nás rave členů vzpomínky na naše první Svojšice.

Takže pokud vás zajímá tenkrát poprvé a co přejeme Svojškám do dalšího roku, prosím začtěte se.

Dravon (rave fotograf)
První Svojšice tuším 2002. A ve 2005 už jsem je poprvé fotil.  
Nevím jistě, jestli si pamatuju ty první, druhý nebo třetí, ale jedny z těch počátečních mám dodnes v paměti. Je už ráno, slunce dávno svítí a my sedíme na kopci nad hlavní stage. Úplně vyřízený… Ale hraje Surgeon – a dává tuhle pecku! Aphex Twin – Elephant Song! Mám husinu všude a zažívám první technoorgazmus! Nikdy na tenhle moment nezapomenu! Byl to zlom a životní rozhodnutí. Držím se ho dodnes.    
A s kým jsem tam tenkrát byl? Vím jen, že nikdo z nich už dnes nejezdí.
A ty 3 kamarádi, se kterými pravidelně jezdím posledních cca 12 let tam se mnou tenkrát určitě nebyli.
Popřál bych Svojšicím, aby vydržely! Protože jsou poslední velkou akcí v ČR o technu. Tzn. poslední akcí, kam jako dnešní čtyřicátníci pravidelně jezdíme. A kdyby jich nebylo, neměl bych už kde hudbu fotit.

Greenshit (fotograf)
Ahoj, moje první Svojšice byly v roce 2002, pamatuju si, že mě tenkrát nejvíce zaujal seveřan Cari Lekebusch a pak samozřejmě ranní atmosféra v areálu, když se končilo až někdy v 9 hodin ?
K (odložené) dvacítce bych chtěl popřát vše nej a aby si Svojšice zachovaly svůj styl a byly stále tím, čím jsou.

Petr Čéša Čech (techno.cz) 
Moje první Svojšice byly léta páně 2003, kde hrál Speedy J a dodnes mám lístek! Ke dvacítce přeji spoustu krásných lidí v úžasném údolí, kde vždy spoustu přátel máš a tančíš si do rozednění!



CarlW (rave banda)
Byl to tuším rok 2011. Přijeli jsme, když začínal na hlavním (tehdy vlastně jediném) pódiu Jirka (Kaisersoze), a hlavními tahouny měli být Charles Siegling a Sebastien Leger. Ovšem parádním setem všechny předčili Toky s Bossem, to bylo jejich nejlepší vystoupení, co jsem měl možnost slyšet.
Určitě přeji mraky spokojených návštěvníků a taky samozřejmě počasí, na který mají Svojšky celkem dlouhodobě smůlu.

Sébastien Léger

Ivka (DJ, rave banda)
Poprvé jsem Svojšice navštívila v roce 2008. Pamatuju si, že zkraje večera jsem v první řadě pařila na Tokyho, který tam měl live vystoupení pod pseudonymem Rumenige. A to ostatní, co se tam stalo, tam taky zůstalo 🙂 Prostě mejdan jak má být.
Do dalších let Svojšicím přeju nadupané lajnapy a plný parket tanečníků od začátku až do konce akce.

Jaqullin (DJ)
Moje první Svojšice byly v roce 2013, headlinerem byl Chris Liebing a celkově byl line-up velice dobře koncipovaný. Ale dobrý sound nebylo to jediné, co mě vzalo za srdce – to místo mi dodnes přijde neobyčejné a ráda se tam vracím! O  čemž ostatně svědčí i fakt, že jsem od té doby vynechala tuším jen jeden ročník.
Ke dvacítce přeji festivalu hlavně hodně sil a i nadále to srdíčko, které do něj pořadatelský tým celá ta léta vkládá. A v neposlední řadě trochu toho štěstí, aby v této nejisté době vše klaplo na jedničku.

Svojšice 2013

Spiriakos (DJ)
Na Svojšicích jsem měl tu čest vystoupit s kolegou Noisem jako “ TOOLS PROJECT “ a moc jsem si to hraní užil. Pamatuji se, že to byla velká kalba nejen s Tokym… jeho historky co všechno zažil bych přál slyšet každému fanouškovi tohoto super Festivalu! 
Takže přeji Džejárovi a jeho rodině i teamu co se točí okolo festivalu, ať se Vám nadále daří, a ať si pořád držíte vysoký standard, protože tato akce je dělaná jinak než všechny ostatní v ČR – je dělaná srdcem!

Tools project

Golpe (DJ)
Moje první Svojšky byly v roce 2003 a pamatuji si, že jsem se hrozně těšil na Henrika B. V té době jsme ho žral kvůli jeho produkci, jiný styl, než ostatní. Tady jsem také poprvé zažil teleport, nikdy jsem nevěřil, že to existuje, ale ono opravdu ano. Hrál Tokár nebo nevím už a bum ho, probudím se najednou v posteli v Praze, vůbec nevím jaká bije. Rozrazí se dveře a bývalá přítelkyně mi řekne jen: FUJ ?  Krásná premiérka!

Finch (rave banda)
Moje první návštěva Svojšic se datuje do roku 2006 a hned dva z DJs, Justin Berkovi a Glen Wilson, pro jistotu nedorazili 🙂 Naštětí všichni ostatní vystupující na to dali zapomenout, především Steve Rachmad předvedl jeden z nejlepších techno setů, co jsem v životě zažil a taky Marko Nastič s prodlouženým setem nadchnul. Ranní evergreen v podobě zpožděných kyvadlovek nemohl chybět 🙂
A co popřát Svojšicím do budoucna? I když tam už pár let nejezdím, tak samozřejmě mnoho technochtivých lidí, především pak z nové generace, přeci jen všichni stárnem a současní pamětníci uz nevydrží to, co tehdá 🙂 A taky počasí, protože s tím to bylo ve svojšickém údolíčku vždycky velice nejisté 🙂

Kouzelna (rave banda)
Moje první Svojšky byly zároveň ty poslední, na kterých jsem byla. Bylo to v roce 2012 a tenkrát mě na ně vzal Fly. Dojeli jsme tam mezi prvními a ten areál mě nadchnul. Naprosto unikátní místo na techno party. Line-up byl našlápnutý. A poprvé jsem tam slyšela Pan-Pot, do kterých jsem se úplně zamilovala. Sešla se nás tam docela banda, takže o zábavu bylo asi postaráno. To možná vysvětluje to, proč si toho tak moc nepamatuji 🙂 
Ke dvacítce přeji spoustu tance chtivých návštěvníků a dalších 20 let!

Svojšice 2012

B.UNQ! (DJ)
Raději jsem si to ještě ověřila, moje první Svojšice byly opravdu v roce 2004. Dostala jsem se tam v podstatě náhodou s partou kamarádů okolo Bohouše Kociána – B.ONE.K, co tam tehdy také hrál. Pamatuju si, že jsem většinu času pařila v menším stanu, kde hrál prave Bohouš, Lordspace, Aiffel a další. Musím říct, že tehdy jsem teprve začínala jezdit na větší party a festivaly (dřív mě maminka nechtěla pustit), a byla jsem po příjezdu tam úplně nadšená. Na Svojšicích je totiž, alespoň pro mě, absolutní TOP jednak místo, kde se festival koná, a pak atmosféra, kterou tam ti skalní fandové vždycky udělají! Ta je za ty roky, co jezdím, pokaždé nezapomenutelná, i když padají trakaře.
K 20. Narozeninám festivalu a hlavně crew, co ho pořádá, přeji spoustu věrných fanoušků, skvělé počasí a hlavně co nejméně překážek ala corona při plánování dalších ročníků.

Ian (rave banda)
Moje svojšické poprvé bylo docela pozdě, přesto je to vzhledem k dlouhé historii na druhou stranu už docela dávno. A všechny ty party v Pardubicích a okolí pokaždé strašně rychle utekly, zato cesta do Prahé nebo Brna byla nekonečná. Tady si pamatuji, jak se posádka vozu musela fotit v ohromném slunečnicovém poli, zatímco já úplně zelený na zadním sedadle umíral.
Co bych přál ke dvacítce? Vzhledem k tomu, jak letošek ukázal, že z velkých plánů často zbydou jen ty plány, tak hlavně ať se podaří oslavit těch 20 let. Pak se uvidí.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *