Psytrance na B4L? Ano, prosím!

Za týden se na festivalu Festival Beats for Love můžeme těšit na téměř dvě desítky stages nabízejících pestrý mix hudebních žánrů. Jedním z těch publiku méně známých je psytrance. Vyzpovídali jsme tedy Miroslava Kašku alias Kashmira – stage managera, promotéra, DJe, výtvarníka, audio-vizuálního fetišisty a, dovolím si říct, jednoho z tahounů téhle subkultury v ČR.

Gizmo: Pro spoustu lidí je psytrance velká neznámá. Jak bys neznalému (nebo těm, kteří si myslí, že ví, ale pletou se) vysvětlil, „o čem“ to je?

Kashmír: Psytrance je vlastně zkratka pro psychedelic trance, což je forma elektronické hudby. Podle toho, co jsem zjistil, začali v devadesátkách hipíci na indickém ostrově Goa experimentovat a odtud to celé přišlo. Dnes už se původní styl rozrostl na mnoho subžánrů – zenon, darkprog, progressive, fullon, čistý dark, galactic, forest či hi-tech. K psytrancu neodmyslitelně patří i chilloutová komunita, která jakoby vyvažuje misky vah. Připočítejte kulturu ovlivněnou užitím psychedelik s transformačním potenciálem, východní filosofií, vonné tyčinky a jógu, přihoďte pár skřítků a divoženek z lesa a jste skoro tam :).

Na Beats for Love není psy stage novinkou (je tam tuším od 2015). Jak fungují vedle sebe v zásadě nejvíc komerčně známí vystupující a vaše stage, kde pravděpodobně většina návštěvníků nezná jediné jméno z lineupu? 

B4L beru jako takový “veletrh elektronické hudby”. Jsou tu zastoupeny snad všechny žánry – od DnB přes house, techno, EDM až třeba po hard style a nedělám si iluze –  psytrance tam taky patří a dělali by ho tu i bez nás. Geneze naší spolupráce s festivalem je poměrně dlouhá. Velmi si vážím toho, že jak roste festival, my postupně rosteme s ním. Původně jsem začínal na B4L tak, že jsme přivezli dekorace na house stage s bandou okolo WizArts (což byla tehdy taková dekorační “young blood” skupina nadšenců, se kterou jsme později spoluzaložili Fenix festival). Psytrance stage v té době dělali ještě lidi z Ufo Bufo. Postupně jim ale bylo jasné, že dělat takovou velkou věc hned po vlastním festivalu není udržitelné a po dohodě děláme od roku 2018 psytrance stage na B4L pod hlavičkou Kashmir studio my. Předloni nám produkce našla v DOV (Dolní Oblast Vítkovice, pozn. red.) adekvátní prostory, které využíváme dodnes a troufnu si říct, že v noci patří mezi nejoriginálnější pódia na celém Beats for Love.


foto: TOD a Kashmir na B4L 2023

Psy, jak jsi už uvedl, je široká rodina subžánrů od klidného ambientu po řádnou „rychtu“ (třeba hi-tech má přes 200 bpm). Na co se mají návštěvníci připravit co se stylů a rychlosti týká a jaká jména by jim neměla utéct? 

Standardně se na naší stagi hraje psytrance všech forem od 130 do 150 bpm. Protože produkce B4L ráda přináší svým návštěvníkům pokaždé něco trochu nového a protože je letos desátý jubilejní ročník, dovolili jsme si po domluvě trochu rozevřít ty pomyslné nůžky žánru a stage se jmenuje jednoduše PSY. Slyšet tady budete moct samozřejmě hlavně psytrance, ale také psychill, psybreaks, psyreggae anebo psytek! Velkým lákadlem a největším jménem bude projekt LsDirty, který hned po svém vystoupení odjíždí na “turbo trance festival” Masters Of Puppets. Ostatními headlinery jsou prověření borci CJ Art (vynikající polský představitel progresivního melodického psytrancu), Pantomiman (v Paříží žijící ruský showman, jehož vystoupení kromě charakteristického nadupaného nočního fullonu s sebou přináší i prvky cirkusového řemesla a je to vždycky skvělá podívaná plná konfet, třpytek a komických převleků :). Pro veliký úspěch přivezeme po dvou letech Futurum Sonat, rakouský projekt z Grazu, jehož funky basová linka a neopakovatelný DJský přednes roztančí snad i nosorožce! A jako bonus nám přiveze představit také svůj psytechno projekt Timo Lissy. Rád bych zmínil ještě Tim Haze, což je live psytek projekt, který poslední roky zvu na akce, když chci do programu něco speciálního a od podlahy. Lineup je doplněný o kvalitní matadory české a slovenské psytrance scény, kteří mají zkušenost s velkým zvukem a nezaleknou se žádné výzvy: Psyrix, Ejczka, Cejn, Turo, TOD, Mr. Gorby. A protože vždycky rád dám příležitost i nováčkům, jejichž muzika mě něčím oslovila, budou si lidi moci poslechnout Hanzzze, pleska, Zardoze nebo třeba Jeeryho, který by mohl z fleku vydávat svou hudbu na Zenon records.  

Nedílnou součástí téhle subkultury je vizuální stránka věci. Ty jsi (pokud se nepletu) začínal v Mimo-TV a dnes stále působíš na akcích jako tvůrce „vizual artu“. Na co se můžou lidé těšit v tomhle ohledu? 

Já jsem začínal ještě blahé paměti jako VJ v HedoniXu, ale už tehdy jsem věděl, že chci být mimo (smích). Kromě organizátora a stage managera jsem především výtvarník a art director. Vizuální umění je moje vášeň a profese. V současnosti se věnuju především budování Kashmir studia a světelným instalacím s analogovými projekcemi 5-MeO-TAR 🙂 Letos stejně jako vloni přivezeme minimálně 10-12 projektorů, které jsme zase opět o něco víc vytunili – celá psy stage v noci ožije vzory a optickými iluzemi. Těžko se to popisuje, to se musí vidět. Je to něco, co už skoro nikdo nedělá. Jsme členy celosvětové “psychedelic light show preservation society”, neseme korouhev psychedelie a udržujeme naživu řemeslo a téměř zapomenuté výtvarné formy. Výtvarnice Muraelli si jako každý rok vybere jeden objekt nebo barák v dohledné vzdálenosti a tomu namaluje světlem přímo na míru originální motiv. Zajímá vás například, jak bude vypadat slon v psychedelickém kabátě? Přivezeme taky výběr UV dekorací jak z mojí dílny, ale také od WizArts, Mimo-TV, Elienovy backdropy a spousty dalších drobností, které vždycky různě pozavěšujeme po konstrukcích, aby bylo pořád na co koukat. Přidá se k nám Džordy z UfoBufo týmu se svými reprokometami a v neposlední řadě přivezeme zbrusu nový laserem vyřezávaný světelný objekt z dílny Kashmir studio, který zavěsíme jako pomyslný diamant až úplně nahoru pod střechu bývalé koksárenské baterie. Celá tahle poměrně sofistikovaná analogová instalace, kterou s týmem připravujeme, bude doplněná o několik inteligentních programovatelných “wash” světel, která budou chvíli pátrat po prostoru, chvíli na parketu, aby se pak zastavila a svítila třeba na Bolt tower. Vloni se to velice dobře doplňovalo a letos celý koncept posuneme ještě o kus dál. Když je to desáté výročí a dostali jsme šanci s naším týmem zúročit zkušenosti z předchozích ročníků, věříme, že se podaří vytvořit nevšední podívanou, kterou jen tak někde nezažijete!  

foto: Beats for Love 2023

Jsi spojen s Fenix festivalem a akcemi kolem Fenix crew. Jak se Tvé hudební okolí tváří na tuhle aktivitu na B4L?

Ze začátku na tuhle mou aktivitu koukalo dost lidí z psy scény lehce pohrdavě a někteří možná dodnes (s těmi jsme se pro nepřekonatelné názorové rozdíly museli v rámci Fenix crew rozloučit). Postupem času většina pochybovačů pochopila, že i tohle jako všechno dělám srdcem a že to je příležitost, která se neodmítá. Zůstáváme jednou z menších scén na festivalu, jsme alternativou k ostatnímu mainstreamu a fungujeme bez sponzorů. Podařilo se nám z psytrance stage na B4L vybudovat pověst prestižní události, kde si DJs považují za čest, když jsou pozváni, aby zahráli. V neposlední řadě fungujeme i jako únikové místo pro “naše lidi”, kteří se na festivalu ocitnou a psytrance je jediné místo, kde se cítí dobře a bezpečně.


A co naopak – máš info, že by si nějací návštěvníci B4L následně našli cestu na čistě psy akce?

Těžko říct – spíš ne. Ona totiž ta psychedelie není úplně pro každého. Alespoň jsem nezaregistroval nějaký větší příliv na psytrance scénu, spíše půjde o jednotlivce. Ale vždycky mě potěší návštěvníci, kteří si k nám během festivalu najdou cestu a pak se sem už vracejí jako domů.     

Jaké akce by podle Tebe neměli případní zájemci minout během téhle festivalové sezóny? 

Sezóna se pomalu přehoupla do druhé půlky, my jsme si velice užili chilloutovku Psychedelicious, kterou pořádáme s Fenix crew jako oddechovku, Ufo Bufo taky proběhlo – a z nadcházejících psytrance & chillout akcí v ČR můžu rozhodně doporučit festival Psyna a celkem se těším i na novinky Novotaj a Invitation, kam mě pozvali pustit pár písniček a zakroutit čudlíkama 🙂 Ze zahraničí letos dáváme akorát polské Uroczysko, což je ovšem naprosto famózní záležitost, která stojí za vidění!

A na závěr obligátní: je něco, co bys chtěl čtenářům vzkázat?

Stavte se „na beatech“ za námi na PSY stage!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *